Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Wikipedias pappa: Ni är tokiga kvacksalvare

Publicerad 2014-03-26

Jimmy Wales sågar nätkampanj för alternativmedicin

Wikipedias grundare Jimmy Wales har hamnat i konflikt med utövare av alternativmedicin.

Ett upprop på nätet försöker få Wikipedia att tillåta mer text om holistisk hälsa på sajten.

– Vi kommer inte att låtsas att studier gjorda av galna charlataner är samma sak som "sann vetenskaplig diskurs", svarar Jimmy Wales, Wikipedias grundare.

Jimmy Wales skrev sin kommentar på sajten Change.org, där uppropet för holistiskt medicin lagts upp. Association for Comprehensive Energy Psychology, ACEP, står bakom den. Time.com har rapporterat om konflikten.

De tycker att informationen som finns om holistisk hälsa på Wikipedia är partisk, missledande, ouppdaterad och felaktig.

– I fem år har upprepade försök att rätta till desinformationen blockerats och organisationen Wikipedia har inte behandlat dessa frågor, skriver ACEP.

Ber dem att tänka om

Jimmy Wales svarade i söndags och bad verkligen inte om ursäkt.

– Ni måste skämta. Varje enskild person som undertecknat detta upprop måste gå tillbaka för att kontrollera sina premisser och tänka hårdare på vad det innebär att vara ärlig, saklig, sanningsenlig, skriver Jimmy Wales.

Jimmy Wales menar att Wikipedias policy är korrekt. Han ber dem i stället återkomma när de fått en studie publicerad i en respektabel vetenskaplig tidskrift.