Stefan, 37, kan ha blivit dödad av syrgas

Publicerad 2013-08-30

Misstänks ha dött av syrgasförgiftning

Mannen har legat på bårhuset på Gävle sjukhus i mer än tre år.

Småbarnspappan Stefan Eriksson, 37, hade lungsäckscancer. Han dog när sjukvårdspersonalen matade hans lungor fulla med syrgas.

– Det är det jobbigaste som finns, säger hans bror Thomas Eriksson.

Det var den tionde juli i år.

Stefan Eriksson hade ångest. Han hade sovit dåligt och var trött.

Det hade gått åtta månader sedan han diagnostiserats med lungsäckscancer. Och han bad sin bror Thomas att ringa efter en ambulans.

Syrgas direkt

Någon större fara verkade det ändå inte vara. Brodern planerade att följa med till sjukhuset och sedan åka hem – men allt förändrades snabbt.

Så fort ambulanspersonalen kom fick Stefan syrgas. Enligt brodern fortsatte sedan syrgasbehandlingen hela den närmare 40 minuter långa vägen till Gävle sjukhus.

– Jag hörde hur han sa till vårdaren att nu räcker det. Jag tänkte inte på det då men efteråt har jag förstått att han menade syrgasen, säger Thomas Eriksson.

Och när de kom fram till sjukhuset var Stefan inte längre bara trött. Som Thomas beskriver det var Stefan närmast hög. Han sjöng och var inte sig själv.

Hittade inte mätutrustningen

Ändå fortsatte syrgasbehandlingen. Sjukvårdspersonalen hittade inte utrustningen som skulle mäta bland annat syresättningen i blodet. De tvingades hämta utrustningen från en annan avdelning. Först när utrustningen var på plats insåg sjukvårdspersonalen vad som höll på att hända.

– Direkt när de fick på utrustningen så hörde jag läkaren säga att de skulle stänga av syrgasen, att han kunde bli förgiftad, säger Thomas Eriksson.

Men då var det redan för sent.

Stefan föll i koma och dog fyra timmar senare.

– Det är jobbigt, jag har förlorat min bror. Och föräldrarna har förlorat sin son. Det är det jobbigaste som finns. Men det spelar inte så stor roll i sammanhanget hur jag mår nu. Det är problemen i sjukvården jag vill belysa, säger Thomas Eriksson.

Brodern anmäler

Han har nu anmält ambulansen och sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg. Och sjukhuset har inlett en utredning för att ta reda på vad som har hänt.

– Någonstans verkar vi ha brustit i det här och jag kan bara be om ursäkt till familjen. Det är fruktansvärt, säger Roger O Nilsson - divisionschef för medicin och psykiatri på Landstinget i Gävleborg.

Sjukhuset kan ännu inte svara på exakt vad som orsakade Stefans död. Men att patienter kan drabbas av syrgasförgiftning, eller koldioxidansamling som det egentligen heter, är inte okänt inom vården.

– Jag kan inte säga hur pass utbrett det är men syrgas är ett läkemedel som hanteras med försiktighet på grund av risk koldioixidansamling, säger Torbjörn Gustafsson, läkare och specialist på lungsjukdomar.

Han är däremot inte insatt i vad som hände med Stefan och vill inte kommentera fallet närmare.

ANNONS