Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ingen kommer ingripa mot Putin

President Putins väg mot en invasion av Ukraina ligger öppen.

Världen kommer att vara hård och enig i sina fördömanden.

Men ingen kommer att ingripa för att stoppa Ryssland. Putin har åter blivit en av de stora killarna på skolgården som ingen vågar mucka med.

Beslutet i det ryska parlamentet innebär inte nödvändigtvis att en invasion är omedelbart förestående. Det handlar lika mycket om att sätta press på Ukraina så att den nya ledningen inte springer iväg och skriver på ett avtal med EU och sedan bankar på Natos dörr.

Putins försök att motivera beslutet att intervenera militärt i Ukraina med att ryska medborgare måste skyddas klingar ihåligt.

Vem är det som hotar de ryska medborgarna på Krim eller övriga Ukraina? Såvitt jag kan se hotas de vare sig militärt eller på annat sätt. Ändå går det inte att bortse ifrån att det åtminstone på Krim ligger i linje med folkviljan att Ryssland vrider halvön ur händerna på de nya makthavarna i Kiev.

Det avgörande blir hur den rysktalande befolkningen i östra Ukraina agerar den närmaste tiden. Kommer vi att få se demonstrationer i stora städer som Donetsk och Kharkiv av människor som stöttar en rysk militär intervention?

I så fall ökar risken för ett inbördeskrig och så småningom en delning av landet i en östlig och västlig del.

Det gäller att ledningen i Kiev inte låter sig provoceras av Rysslands krigsretorik och militärt försöker ta tillbaka Krim. Ett sådant ingripande skulle Putin utnyttja som förevändning för en storskalig invasion.

Vore ett solklart brott

Att Duman gett Putin klartecken förhindrar inte att det vore ett solklart brott mot internationella avtal i fall Ryssland invanderar Krim (i den mån de inte redan gjort det) eller andra delar av Ukraina.

Ukraina är sedan 1991 en självständig stat och inte längre en del av ett ryskt imperium, även om det är vad Putin  önskar sig.

Vad den demokratiskt valde men auktoritäre Putin definitivt inte vill ha är ett demokratiskt Ukraina som blickar västerut. Det skulle kunna resultera i att delar av befolkningen i Ryssland vill gå samma väg som grannlandet. Vilket vore ett direkt hot mot Putins fortsatta maktutövning.

USA:s president Barack Obama varnade i går för "kostnader" om Ryssland skickar in sin militär i Ukraina. Kommentarerna kommer garanterat att bli ännu hårdare nu när Ryssland formellt banat väg för en invasion. Men precis som tidigare kommer varken USA eller EU att ingripa militärt i Ukraina, oavsett vad Ryssland gör.

Regionalt storkrig

Inga vitala amerikanska intressen står på spel och Obama har tidigare visat att han är ovillig att sätta in amerikanska trupper i konflikter långt bort från USA.

Det kanske vi ska vara tacksamma för. En direkt militär konfrontation mellan Ryssland och väst i Ukraina skulle kunna utvecklas till ett regionalt storkrig och mer än så.

Putin kan med andra ord göra som han vill utan att frukta något militärt hot från USA. Däremot kan det bli andra typer av sanktioner. Därför undviker säkert Putin att intervenera mer än han redan gjort ifall han kan få sin vilja igenom bara genom att hota.

Vad vi sett de senaste dagarna är ytterligare bevis på att en nygammal världsordning är på väg att göra comeback. Före Berlinmurens fall 1989 och Sovjetunionens kollaps två år senare hade världen två stora tuffa killar på sin skolgård som ingen bråkade ostraffat med. De närmaste tio åren efter 1991 regerade USA ensamt på skolgården. Men i och med kriget i Georgien 2008 visade Putin att Ryssland vill ha tillbaks sin plats bland de stora killarna.

Han är på god väg att få sin vilja igenom. Ingen muckar ostraffat längre med vare sig Putin eller Ryssland.