Pensionärerna är rekordfattiga
Publicerad 2014-02-24
200 000 lever på gränsen
Antalet fattiga pensionärer har ökat kraftigt i Sverige de senaste tio åren.
200 000 äldre klassas i dag som fattiga enligt EU:s mätningar.
– Det här är väldigt alarmerande, säger Karl Erik Olsson, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund.
På Statistiska centralbyrån, SCB, mäter man varje år hur många svenskar som hamnar under EU:s så kallade fattigdomsstreck.
I torsdags blev siffrorna för 2012 klara - och utvecklingen för Sveriges pensionärer är minst sagt nedslående.
”Fler får det sämre”
205 000 hamnar under strecket.
– Det här är en av de högsta siffrorna vi någonsin har uppmätt. Efter 2006 har det hänt någonting. Tidigare låg antalet på kring 130 000 pensionärer. Men de senaste åren har de legat på över 200 000. Så trenden är definitivt att fler får det sämre, säger Hans Heggemann, på Statistiska Centralbyrån.
På Sveriges Pensionärsförbund är man djupt oroade.
– Det här är väldigt alarmerande! Det är dessa människor, med de låga pensionerna, som drabbas av både den så kallade pensionärsskatten och av att pensionerna sjunker. Här har vi en grupp i samhället som är oerhört utsatta och det är samhällets sak att försöka reda ut det, säger ordförande Karl Erik Olsson.
Få får stöd
Om man som pensionär saknar tillräckligt med egna inkomster för att ha en skälig levnadsnivå kan man i dagsläget få äldreförsörjningsstöd.
Även där är utvecklingen nedslående.
De senaste siffrorna för 2013 visar att 16 400 pensionärer fick ta del av stödet.
Sänkt skatt
Det är en ökning med 6 000 personer från 2006 – då totalt 10 400 stycken fick stödet.
– Vi har fler pensionärer som lever under eller på gränsen till existensminimum i dag. Även om det totala antalet pensionärer också ökar så ökar antalet som får äldreförsörjningsstöd ännu mer, säger Ola Grönnesby, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) anser att det är alldeles för många pensionärer som lever under fattigdomsstrecket.
– Det är naturligtvis allvarligt och vi vet att det delvis är en grupp som har haft svag anknytning till arbetsmarknaden, exempelvis ensamstående kvinnor födda på 1920- och 30-talen. Samtidigt är det viktigt att äldre får del av inkomstökningar i ekonomin, det är också skälet till att intjänade pensioner följer
inkomstutvecklingen och att vi i år sänkt skatten för pensionärerna.
Höjt bostadstillägg
Vad vill du som minister göra åt problemet?
– Regeringen har genomfört flera viktiga reformer för att öka pensionärernas inkomster, exempelvis genom höjt bostadstillägg till pensionärer. Det är ett stöd som riktas till dem med minst marginaler. Regeringen har också ökat drivkrafterna att jobba för dem som har bostadstillägg. Nu kan man tjäna upp till 24 000 kronor
utan att det påverkar bostadstillägget.