Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Jihadister högg huvudet av fel man - ber nu om ursäkt

Publicerad 2013-11-16

Mohammed Fares fick huvudet avhugget i Syrien nyligen.

Av "misstag" skulle det visa sig.

En grupp med kopplingar till al-Qaida har nu bett om ursäkt.

I onsdags hittade rebellstyrkorna en svårt skadad man på ett sjukhus i provinsen Aleppo efter ett slag med regimstyrkorna. Enligt regimkritiska Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, SOMR, med bas i England, trodde rebellerna att den skadade slogs på president Assads sida. 

Han ska ha ropat namn på två högt ansedda personer inom shiitisk islam, när han anlände till sjukhuset, uppger CNN.  Förenklat anses shiiterna, som tillhör en riktning inom islam, stå på regimens sida. Därav slutsatsen att mannen var en fiende.

Fel man blev mördad

En annan jihadistgrupp ska ha huggit av huvudet av mannen och filmat medan de visade det upp det upp för allmänheten i Aleppo, rapporterar CNN. Det var i samband med det som misstaget upptäcktes.  Flera Aleppobor kände igen mannen. Det var Mohammed Fares, ledare för en annan islamistgrupp, Ahrar al-Sham.

I torsdags dök ett uttalande på arabiska upp på en hemsida knuten till en hårdför islamistgrupp som kallar sig för Islamiska staten i Irak och Levanten, ISIL, som ska ha begått illdådet. Talespersonen Omar Al-Qahatani ber om ursäkt och vädjar till rebellerna att "behärska sig" och förbli "gudfruktiga".

" Vi ber Gud att ta emot Mohammed Fares i sitt rike och förlåta hans bröder som ville göra slut på våra och Guds fiender" ska Omar Al-Qahatani ha sagt.

En kristen munk ska ha mördats på liknade sätt, har CNN rapporterat tidigare.

Många lögner i propagandakriget

Båda sidor bedriver också ett propagandakrig parallellt med den väpnade kampen som började för 2,5 år sedan. Och sanningshalten i många uppmärksammade nyheter har ifrågasatts, som den om att unga flickor åker till Syrien för att ha sex med islamisterna.

Samtidigt är det svårt för oberoende medier att kolla alla rykten som florerar. Minst 16 utländska och 60 inhemska journalister saknas i landet.

De flesta mediehus tvingas förlita sig på andra eller tredjehandsuppgifter.

Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, som var först med nyheten om Mohammad Fares, är flitigt citerad i tidningar och tv-stationer runtom i världen. Organisationen drivs av klädförsäljaren Rami Abdurrahman, en syrisk flykting som från sitt hem i Coventry i England bevakar kriget i hemlandet.

– Mitt jobb är som att navigera i ett hav av lögner, har han sagt i en intervju nyligen.

Rami Abdurrahman påstår sig har ett nätverk av 230 personer som inifrån Syrien rapporterar om vad som händer, men hans arbete har ifrågasätts inte minst för att det i princip är omöjligt att gå direkt till källorna.

Men flera stora människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch, beskriver ändå hans arbete som "noggrann och oftast sann".

– Men det är alltig någonting som saknas – det är vi och andra på plats, säger Lama Fakih, från Human Rights Watch.