SVT:s Bert Sundström knivhöggs – i ryggen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-04

SVT:s Bert Sundström attackerades i Kairo

okänd man svarade När SVT:s dagredaktör Robert Wiström ringde upp Bert Sundströms mobiltelefon svarade en man på arabiska. Wiström försökte få kontakt och frågade ”Bert, hör du mig?”.

SVT:s Bert Sundström, 52, gick ut från hotellet för att ringa.

Sex timmar senare hittades han på sjukhus – knivskuren i ryggen och med skallskador.

I natt vakade hans hustru Irina vid telefonen hemma i Stockholm:

– Jag hoppas bara att han klarar sig, säger hon.

RINGDE REDAKTIONEN Bert Sundström, 52, skulle göra ett inslag från Tahrirtorget när han försvann. Under de senaste våldsamma dygnen i Egypten har ett tiotal människor dött och flera hundra skadats. Samtidigt blir det allt svårare för utländska journalister att rapportera om oroligheterna.

Bert Sundström, SVT:s utsände i Kairo, pratade med Rapports dagredaktör Robert Wiström vid 14.

– Han berättade att han tagit sig ut på Tahrirtorget för att kolla läget. Tio minuter senare ringde han och sa att det tagit fart med stenkastning. ”Vi kan ju spela in en snutt”, föreslog han.

Linjen bröts

Fem minuter senare ringde Robert Wiström upp igen för ett bandat samtal. Men han möttes av en röst på arabiska.

– Jag tänkte först att jag kopplats fel, men efter en stund insåg jag att det var något oerhört fel. Jag försökte få kontakt och ropade ”Bert! Bert!”. Någonstans därefter bröts linjen.

Timmarna gick utan att någon visste var Bert Sundström befann sig. Spaningar sattes in av ett säkerhetsbolag som SVT samarbetar med i Kairo.

– Vi förstod alla allvaret i situationen. Vi är en nyhetsredaktion och jobbet går vidare, men det var väldigt spänt, säger Robert Wiström.

Svårt skadad

Inte förrän efter 21 stod det klart att Bert Sundström hittats på ett sjukhus i staden.

– Han är knivskuren och har skador i skallen. Han är allvarligt skadad, sa Olov Carlsson, divisionschef för SVT nyheter, i går kväll.

Samir Abu Eid, Bert Sundströms reporterkollega på SVT, är på plats i Kairo.

– Bert hade bara gått ut för att lämna en telefonrapport till redaktionen i Stockholm. Kort därefter fick jag veta att han gripits. När jag fick reda på vad som hänt blev jag fruktansvärt chockad och rädd.

– Vi vill åka till sjukhuset så fort vi får tillåtelse. Jag har fått rapporter om att skadorna inte är livshotande. Han har nickat och tittat, men jag vet ännu inte om han är talbar.

Aftonbladet var sent i går kväll i kontakt med Bert Sundströms hustru Irina som var utom sig av oro hemma i Stockholm.

– Jag hoppas verkligen att han klarar sig. Mer vill jag inte säga just nu, sa hon.

”Har sovit”

Och i morse gav SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist ett försiktigt positivt besked:

– Bert har sovit under natten och har fått vård för de skador han ådrog sig vid knivöverfallet igår, säger hon i SVT:s morgonsoffa.

– Han blev knivhuggen i ryggen och har en skallskada. Vi är väldigt tacksamma att han kom till sjukhus i tid.

Utrikeschefen säger att de ännu inte vet vem som attackerade SVT-medarbetaren.

– Det är ett laglöst läge. Vi vet ingenting om det.

Samir Abu Eid hade dock sin egen teori:

– Det är många olika mobbar här, stora grupper av arga unga män, och de är oftast Mubarakanhängare. Polis och militärer har också stoppat journalister men det är privatpersonerna som till största delen har låtit sina känslor gå ut över journalisterna, säger han i SVT:s Gomorron Sverige.

Skickade personal

I onsdags skickade Rikskrim tre svenska poliser till Kairo för att stödja svenska ambassaden. Två av poliserna befann sig i natt vid Bert Sundströms säng på sjukhuset.

– Det är på grund av säkerhetsläget, säger Olov Carlsson.

Säkerhetsbolaget som SVT samarbetar med skickade i natt egen medicinsk personal till sjukhuset.

– Vi har även ett sjukhusflyg tillgängligt som kan flyga honom till ett säkrare ställe om läget skulle förvärras ytterligare, säger Olov Carlsson.

Hur mår Bert Sundström?

– Han är stabil och är kontaktbar. Han har inga inre skador, säger Olov Carlsson till Aftonbladet vid 14.30-tiden på fredagseftermiddagen..

Vad händer nu?

– Vi planerar nu för hur vi ska kunna få hem honom men vi har ingen tidpunkt för det än. Vi avvaktar och får förlita oss på doktorernas bedömning så han är medicinskt stabil innan vi gör något.

”Välorganiserat”

Bert Sundström är en mycket erfaren utrikesreporter.

– Han har gått säkerhetsutbildningar, varit i flera krigszoner, vet spelets regler och är bra på att bedöma situationen. Det är ingen nybörjare som drabbas. Det är ett exempel på hur kaotisk och slumpmässig situationen är, säger Robert Wiström.

TV4:s utrikeskorrespondent Rolf Porseryd har själv blivit kidnappad och attackerad vid flera tillfällen.

Men något som liknar situationen i Egypten har han aldrig upplevt:

– Det är en ny situation, att hotet sker på så pass bred front, och mot alla närvarande journalister. Dessutom verkar allting så välorganiserat.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fördömde i natt angreppet på SVT-reportern:

”Attacker på journalister är fullständigt oacceptabelt och de journalister som har gripits måste friges.”

Detta har hänt: dag för dag

Den 25 januari

Efter att folket genom protester lyckats tvinga bort Tunisiens president Ben Ali från makten, börjar ungdomar och studenter i Egypten att demonstrera ute på gatorna i Kairo. De kräver att president Hosni Mubarak ska avgå efter 32 år som president. De vill också ha yttrandefrihet samt bättre levnadsvillkor.

Protesterna sprider sig snabbt till flera andra stora städer, som Alexandria, Suez, Ismailya och Mansura i Egypten.

Den 26 januari

Dagen efter att demonstrationerna har börjat utlyses undantagstillstånd i Egypten. Demonstranterna trotsar utegångsförbudet och rapporter om ökat våld mellan polis och demonstranter börjar att rapprteras.

Den 27 januari

Flera rapporter om dödsfall kommer in och mer än tusen personer ska ha gripits av säkerhetsstyrkorna.

Myndigheterna stänger av internet och telefonnätet i stora delar av Egypten.

USA:s president Barack Obama uttalar sig för första gången om händelserna i Egypten. Han uppmanar regeringen till återhållsamhet och säger att Egypten behöver genomgå politiska reformer.

Den 28 januari

Protesterna fortsätter i Kairo och flera av de stora städerna. Muslimska broderskapet ansluter sig till protesterna. Mer än 70 människor rapporterats ha dött och runt tusen skadats i protesterna. Internet och telefonnätet ligger fortfarande nere i stora delar av Egypten.

Under fredagskvällen talar för första gångens sedan protesterna president Husni Mubarak till nationen. Mubarak meddelar att hela regeringen avgår och att en ny ska tillsättas. Men han själv sitter kvar vid makten.

Den 29 januari

Minst 50 000 människor trotsar utegångsförbudet i Kairo och fortsätter att kräva Mubaraks avgång. Mobbar har börjat plundra affärer och civila bildar medborgargraden för att skydda hem och affärer. Under natten har beväpnade gäng och tjuvar brutits sig in på Egyptiska museet i Kairo. Två mumier slogs sönder och kulturskatter ska ha stulits samt vandaliserats.

Den 30 januari

UD avråder från resor till Egypten. Resebolagen börjar flyga hem alla svenska turister. President Hosni Mubarak visar inga tecken på att avgå utan bestämmer istället möte med den nye vicepresidenten Omar Suleiman och nya premiärministern Ahmed Shafiq, för att diskutera den nya regeringen.

Den 31 januari

Mer än 250 000 människor samlas på Tahrir-torget för att visa sitt missnöje med presidenten. EU:s utrikesministrar manar de "de egyptiska myndigheterna att inleda en ordnad övergång till ett brett regeringsalternativ med full respekt för lagen, mänskliga rättigheter och grundläggande fri- och rättigheter."

Den 1 februari

Över en miljon människor samlas under tisdagen på Tahrir-torget i Kairo. Efter åtskilliga timmar av protester meddelade president Hosni Mubarak på tisdagskvällen att han inte ställer upp för omval som president och att han inte planerar att lämna över makten til sin son. Men demonstranterna kräver hans omedelbara avgång, inte en avgång i september, som presidenten själv vill.

Den 2 februari

På eftermiddagen inträffar det som alla fruktat. De fredliga protesterna urartar i blodbad. Mubarakanhängare, som enligt rapporter transporterats i bussar till Tahrir-torget, drabbade samman med protestanterna. Armén, som sedan tidigare slagit en järnring runt torget, stod passivt och såg på. Fem personer dog och över 1500 människor skadades.

Aftonbladets utsända hålls mot sin vilja i tre timmar av egyptisk miltär och hotas till livet.

Den 3 februari

Oroligheterna och protesterna fortsätter. Mycket aggression riktas mot journalister. SVT:s reporter Bert Sundström kidnappas och hålls av okända män innan han sju timmar senare hittas, svårt skadad, på ett sjukhus i Kairo. Han är knivskuren i ryggen och har skallskador. Under natten opereras han och läget uppges vara allvarligt men stabilt.

Den 4 februari

”Dagen D”, som den kallas. Demonstranterna har hela tiden krävt att Mubarak ska avgå denna dag – vilket inte händer. Men enligt Carl Bildt är det en tidsfråga. Den första journalisten rapporteras död.

Källa: SvD och Aftonbladet


Carina Bergfeldt

ANNONS