Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

3-åringen har 140 i IQ

Publicerad 2011-06-01

Saffron Pledger läser sagor för sin sju månader gamla lillasyster.

Hon är bara tre år gammal och har högre IQ än både Bill Clinton och Geena Davis.

Hon läser redan sagor för sin lillasyster.

Snart kan lilla Saffron bli en av tidernas yngsta medlemmar i Mensa.

Saffron Pledger från Southend i Storbritannien är på många sätt en vanlig 3-åring. Hon leker, hon ritar, hon busar, hon gillar barnprogram.

Och hon läser sagor för sin sju månader gamla lillasyster, hon kan läsa, skriva och räkna till 50. Redan vid 18 månaders ålder kunde Saffron prata i fullständiga meningar.

Nu kan hon bli en av de yngsta medlemmarna i Mensa genom tiderna.

Har ett IQ på 140

Saffron har redan genomgått en serie tester för Mensa, som nu ska utvärdera hennes resultat. Men med ett IQ på 140 ser det ut att kunna gå vägen.

– Jag är bara en liten flicka, men jag är glad att jag har klarat de här testerna, även om de var ganska svåra, säger Saffron till The Telegraph.

För att få bli medlem i Mensa krävs ett IQ över 130 – något som bara två procent av världens befolkning har. I Sverige har Mensa 3632 medlemmar som är mellan 7 och 109 år gamla.

Testades efter en läkarkontroll

Saffrons föräldrar bestämde sig för att få hennes IQ testat efter att de varit på en läkarkontroll. Då var Saffron 2,5.

– Läkaren sa att Saffrons resultat var över kurvan. Kurvan sträckte sig ända upp till 5-åringar. Hon föreslog att vi skulle låta testa hennes IQ – och resultatet visade att det var 140, säger mamma Kirstie Pledger, 23, till the Telegraph.

Mensas experter ska nu utvärdera Saffrons resultat innan hon får besked om hon får bli medlem. Enligt dem ligger hennes hjärna flera år före i utveckling, och hon skulle placera sig högt i klassen med de smartaste sex- och sjuåringarna.

Blir näst yngsta medlemmen

Blir hon det så kommer hon att vara den näst yngsta medlemmen genom tiderna. En annan brittisk flicka var bara två och ett halvt år när hon blev medlem 2009.

Saffron har lite att brås på; pappa Danny Pleger har vunnit en populär frågesport hela åtta gånger. Men om det är därifrån Saffrons intelligens kommer vet föräldrarna inte.

– Vi har inte gjort något speciellt, bara läst för henne. När vi har varit ute har vi övat på att läsa på skyltar, säger Kirstie Pledger till the Telegraph.