Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

”Jag beklagar utslaget”

Publicerad 2011-06-22

Rektorerna får bestämma hur mycket lärarna ska undervisa.

Det är resultatet efter en dom på onsdagen.

– Det är ett hårt bakslag för Sveriges lärare, säger Metta Fjelkner, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund.

När Sollentuna kommun ville utöka lärarnas undervisningstid från 624 timmar till 697 timmar ansåg lärarna att det bröt mot kollektivlagen. Kommunen stämdes av både Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet. I dag avgjordes målet i Arbetsdomstolen.

Och Arbetsdomstolen gav kommunen rätt: de kan nu öka, eller minska, lärarnas undervisningstid inom ramen för den reglerade arbetstiden. Enligt domen följde den aktuella rektorn lagen.

– Jag beklagar självklart utslaget för lärarnas skull, och vädjar till kommunerna att inte göra det sämre för dem än vad det redan är, säger Metta Fjelkner.

Press på nytt kollektivavtal

Hon menar att kraven på det nya kollektivavtal som ska förhandlas fram i höst nu ökar.

– Det som händer nu är att kraven på hur kollektivavtalet ser ut kommer att skärpas, så att det innehåller skrivningar som skyddar lärarna från överutnyttjande, säger Fjelkner.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har varit kommunens ombud. De anser att det är rektorns uppgift att fördela arbetet beroende på de behov som finns på skolan och bland eleverna.

”Ett bra besked”

SKL är nöjda med dagens dom.

– Det är ett bra besked från AD. Domen är klargörande, och vi ser att den avtalstolkning som SKL och kommunerna har gjort var korrekt, säger Agneta Jöhnk, avdelningsdirektör för SKL:s avdelning för arbetsgivarpolitik i ett pressmeddelande.

Utöver de sju mål i Arbetsdomstolen som väntar på avgörande finns det 25 centrala tvister som berör samma problematik. Dessutom finns det ytterligare ett antal lokala tvister. SKL kommer nu att ta kontakt med Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund för att hantera samtliga mål och tvister som rör samma tema.