Efter värmen – tropiska sjukdomar hotar Europa
Publicerad 2018-08-24
Sommarens extremhetta har lett till 22 dödsfall i den tropiska virussjukdomen Wets Nile fever i Europa.
Nu varnar experter för att fler myggburna sjukdomar, såsom denguefeber och zikavirus, kan spridas över Europa i klimatförändringarnas spår, skriver The Guardian.
De tropiska nätterna har duggat tätt i Sverige under sommarens värmebölja. Och med tropisk värme följer också tropiska sjukdomar, åtminstone i resten av Europa.
Hälsoexperter vid European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) varnar nu för att spridningen av mygg- och fästingburna sjukdomar riskerar att öka på grund av stigande temperaturer kopplade till klimatförändringarna.
”Dramatisk ökning”
Redan nu börjar resultaten synas. Fram till mitten av augusti har 400 fall av sjukdomen West Nile fever, som bärs av myggor, rapporterats i Europa. 22 personer har hittills dött av viruset. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare somrar.
Bland drabbade länder återfinns Italien, Grekland, Ungern, Serbien och Rumänien.
– Vi har aldrig sett så många fall av West Nile fever så tidigt på säsongen. Det här är en dramatisk ökning, säger professor Jan Semenza vid ECDC till The Guardian.
Enligt Semenza gör de stigande temperaturerna det enklare för insekter som myggor att sprida sjukdomar vidare.
– Vid högre temperaturer så förökar sig mygg snabbare. Patogener hos myggen förökas också snabbare. Allting snabbas på vilket leder till högre omsättning, större myggpopulationer och en växande epidemipotential för virus.
Norra Europa inte undantaget
Forskarna förutspår att spridningen av tropiska sjukdomar som denguefeber, zikavirus och chikungunyafeber kan öka i Europa på grund av klimatförändringarna. Med fler smittspridande myggor kan sjukdomarna lättare spridas vidare av resenärer som återvänder till Europa.
2017 skedde ett utbrott av chikungunyafeber, som liknar denguefeber, i södra Frankrike och Italien. Den snabba spridningen oroade Jan Semenza vid tillfället, men utbrottet kunde till sist begränsas.
Även i norra Europa kan vi i framtiden få se utbrott av sjukdomar som aldrig tidigare förekommit här, säger Dr Diarmid Campbell-Lendrum vid världshälsoorganisationen WHO.
– Det är fullt möjligt. Det innebär inte att vi inte kommer att kunna kontrollera dem. Men förutsättningarna för spridning (av sjukdomarna) blir lättare.