Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hårt prövade vänsterhänta uppmärksammas

TT TT

Publicerad 2018-08-13

Den 13 augusti varje år är de vänsterhäntas dag: Arkivbild

Omkring var tionde människa på jorden är vänsterhänt. Men få saker är anpassade för människor med en dominant vänsterhand och olycksrisken är också högre än för högerhänta.

Den 13 augusti varje år uppmärksammas deras svårigheter.

– Vi har ett samhälle som är skapat för högerhänta, säger författaren Niklas Schiöler som skrivit en bok om vänsterhänthet.

Den 13 augusti är sedan 1992 De vänsterhäntas dag, efter initiativ av The Left-Handers Club i Storbritannien.

I många språk betyder höger rakt och riktigt, som engelskans "right" eller tyskans "recht". Vänster däremot förknippas ofta med något avvikande och det engelska ordet "left" kommer från kentiskans lyft, som betyder svag eller dumdristig.

Ansågs besatta

– Det finns en massa föreställningar kring vänsterhänta. Det gäller både i religionen, kulturhistorien och inte minst språket. Vänsterhänta var inte bara en minoritet utan sågs också som något främmande och hotfullt, säger Schiöler.

Livet för vänsterhänta har inte heller varit så lätt genom historien. Under medeltiden var det en inte ovanlig föreställning att vänsterhänta var besatta av djävulen.

Länge ansågs vänsterhänthet också som en defekt och många barn uppväxta så sent som på 1960-talet i Sverige kan vittna om hur lärare försökte få dem att skriva med höger hand.

Mer olycksdrabbade

Forskning visar dessutom att vänsterhänta råkar ut för fler olyckor, både på fritiden och i jobbet. När man till exempel kör bil och är på väg att krocka väjer man som vänsterhänt automatiskt åt vänster i stället för höger och riskerar därmed att köra över i fel fil i stället för ner i ett dike.

Arbete med verktyg anpassade för högerhänta som sågar och kapningsmaskiner kan också få allvarliga följder.

– Samhället behöver få upp ögonen för vänsterhänta så att de inte förolyckas, säger Niklas Schiöler.

Men även om vänsterhänta har det tufft förknippas de också med kreativitet och konstnärlig förmåga, och Leonardo da VInci, Picasso, Greta Garbo och Paul McCartney är bara några vänsterhänta berömdheter.