Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Uppgifter: Svensk IS-gisslan släpptes mot lösensumma

Uppdaterad 2014-10-27 | Publicerad 2014-10-26

IS.

Den svenske hjälparbetare som satt kidnappad hos IS i början på året släpptes efter att en lösensumma betalades till terrororganisationen, enligt New York Times.

Svensken arbetade med att ge sjukvård till människor som drabbats av konflikten i Syrien, när hen och fyra andra fördes bort av beväpnade män i norra delarna av landet den andra januari i år.

Tre i gruppen – inklusive svensken – frigavs den 4 april och de resterande två lite mer än en månad senare.

Ordföranden för Läkare Utan Gränser i Sverige, Monika Oswaldsson, sa i ett pressmeddelande att organisationen är var mycket lättad över att alla är i säkerhet.

– Vi är enormt glada över att våra medarbetare i Syrien nu är fria. Det har varit en svår prövning för alla inblandade, inklusive familj och vänner.

Två miljoner euro

I dag kan New York Times berätta att flera av de gisslantagna – bland annat svensken – släpptes efter att IS fått betalt.

Mellan mars och juni i år släppte terrororganisationen femton gisslantagna för lösensummor på mer än två miljoner euro i snitt per person, uppger New York Times.

Men det är inget varken Utrikesdepartementet eller Läkare utan gränser vill kommentera på söndagen.

”Kan äventyra säkerheten”

– Det jag vet är att regeringen inte har betalt någon lösen, säger Karin Nylund på UD Press.

Vet du om någon annan har betalat för att svensken skulle bli fri?

– Nej, det vet jag inte, säger Karin Nylund.

Inte heller på Läkare utan gränser vill man säga något om vare sig kidnappningen eller eventuella lösensummor.

– När det gäller det här ärendet så kommer vi inte kunna kommentera det, säger Magnus Wennerholm, strategisk kommunikatör på Läkare utan gränser.

Det är en linje de har hållit hela tiden.

– Från vårt perspektiv tror vi att offentlig diskussion kring detta kan äventyra säkerheten för vår personal och våra medarbetare, säger Magnus Wennerholm.