Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Aftonbladets stora biltest – vad smakar de?

Uppdaterad 2015-05-17 | Publicerad 2015-05-16

Smakar bilarna likadant? Experterna är oense.

Är det någon smakskillnad på gröna, rosa och vita godisbilar?
Frågan har gäckat fredagsfirare och godisälskare i generationer.

Nu är svaret här – eller är det det?

Det sägs att det bara finns ett sätt att stoppa den, nämligen i munnen – men vad smakar den där lilla skumbilen egentligen. Och framför allt – är det någon skillnad mellan de tre olika färgerna?

Inga besked från fabriken

Aftonbladet begav sig ut för att genomföra ett blindtest.

Några personer lyckades gissa rätt på någon bil men ingen av de tillfrågade lyckades pricka in alla tre färgerna.

Men hur är det egentligen?

Tillverkaren Cloetta vill själva inte svara utan hänvisar till sina konsumenter för att själva avgöra frågan:

– Huruvida den rosa, vita eller gröna bilen har samma smak eller inte, lämnar vi upp till alla som äter Ahlgrens bilar att själva bedöma, är beskedet på den officiella hemsidan.

Enligt tillverkaren görs bilarna av en smet bestående av bland annat socker, glukossirap, stärkelse och gelatin. Till massan tillsätts sedan E270 (mjölksyra), E903 (karnaubavax för att inte bilarna ska klibba) samt E120 (karminsyra till de rosa bilarna) och E141(klorofyllinkopparkomplex till de gröna bilarna).

”Tillför inte någon smak”

Skillnaden mellan de olika bilarna är således färgämnena karbinsyra och klorofyllinkopparkomplex.

– De är båda två färgämnen och tillför inte någon smak överhuvudtaget, säger Carmina Ionescu, ämneskoordinator på Livsmedelsverket till Aftonbladet.

Ämnena smakar alltså inte någonting alls?

– Det har jag svårt att tro. De används teknologiskt för att färga och inte för att ge någon smak.

”Smak är inte bara smak”

Men trots ämnesexpertisen från Livsmedelsverket framhärdar ändå många personer att bilarna faktiskt smakar olika.

Gerhard Andersson, professor i psykologi vid Linköpings universitet, menar att tvivlarna faktiskt kan ha rätt.

– Smak är inte bara smak. Det handlar om lukter, färg och textur också. Smaken är väldigt beroende av de övriga sinnena. Färger kan mycket väl påverka smakupplevelsen, säger han.

Gerhard Andersson berättar att det finns mycket studier genomförda rörande exempelvis färg på piller och upplevd effekt.

– När man bildat sig en uppfattning om smak och färg är det så att säga inlärt, olika människor har också olika inlärningshistorik.