”Vildsvinet ligger nog och trycker i en buske”

Publicerad 2015-10-14

Inga nya spår efter vildsvinet som härjade i centrala Malmö i natt

Vilsen, skrämd och jagad av polisen.

Vildsvinet som förirrat sig in i centrala Malmö ligger troligen och trycker i en buske – i väntan på nattens mörker.

– Sök inte upp det - eller gå efter, då kan det bli en konflikt, säger Nils Carlsson, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Malmö.

Flera polispatruller var i natt ute och sökte efter vildsvinet som förirrat sig in i centrala Malmö.

Djuret har setts på flera platser, bland annat i Pildammsparken, Kronprisen och på Lorensbergsgatan.

Polisen har uppmanat allmänheten att höra av sig om de ser vildsvinet, men några nya rapporter har inte kommit in djuret sågs senast, klockan 02.30.

I väntan på mörkret

Nils Carlsson, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Malmö, tror att vildsvinet, som förmodligen inte alls insåg vart det hamnat, har gömt sig i väntan på mörkrets inbrott.

– Han ligger förmodligen och trycker i en buske. Han har nog letat upp ett så tätt buskage det bara går och gömt sig där, i väntan på att det ska bli lugnt igen så han kan ta sig ut ur staden, säger Nils Carklsson.

Han tror, efter att ha sett en bild på djuret, att det är en hane.

– Det jag har sett bild på är definitivt en galt. Det ser man på puckeln de har över axlarna och puckeln långt bak på ryggen. Den ser hyfsat stor ut, så den är inte jätteung heller.

Både i Klagshamns och Limhamns kalkbrott i närheten av Malmö finns det vildsvin och det är troligt att vildsvinet har förirrat sig därifrån in i centrala staden under natten.

– Den här har säkert kommit in när det har varit mörkt och lugnt och skönt. De är inte rädda för bilar eller hus, men plötsligt börjar det höras röster, lukta människa och smälla i bildörrar - och då kan de lika gärna bli inskrämda som utskrämda, säger Nils Carlsson.

Stanna inte bilen

Han vill inte skrämma upp någon, men vill ändå höja ett varningens finger för att komma i närheten av vilsvinet.

– Man ska inte söka upp det eller gå efter det. Börjar den känna sig pressad från olika håll, om en hund i koppel drar in i busken kan det absolut bli en konflikt, inte minst med hunden.

– En annan risk som är ganska påtaglig är att det här vildsvinet blir stört igen och påkört. Och kör man på ett vildsvin ska man inte gå ur bilen för att se hur det gick, utan köra en bit därifrån och kolla hur det gick och ringa polisen, säger Nils Carlsson.

– Ett skadat vildsvin är farligt.

Om vildsvinet syns till igen inne i staden kommer det att skjutas av kommunens skyddsjägare, enligt Maya Forstenius, presstalesman vid polisens ledningscentral i Malmö.

– Ja, dels för djurets skull, för att det inte är nyttigt för det att bli stressat, dels på grund av faran för människor, det kan bli aggressivt eller utgöra en fara i trafiken.

Stadslivet – en skräckupplevelse

Nils Carlsson tror dock att vildsvinet kommer att lämna staden i skydd av nattens mörker.

Och stadsliv har galten förmodligen fått nog av – för all framtid.

Det äventyret blev en skräckupplevelse.

– Jag tror att den kommer att undvika det här framöver, säger Nils Carlsson.

Följ ämnen i artikeln