Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Frankrike försöker kringgå EU

Romer blir perfekta syndabockar för att tvinga fram ändring av EU-lagar

Romerna är hela Europas problem anser Frankrike och bjöd bara ett fåtal länder till toppmötet i Paris.

En fråga står inte på dagordningen; kan man särbehandla en etnisk grupp EU-medborgare?

Snarare är det följande fråga som Frankrike och fem andra länder söker ett svar på:

Hur ska vi kunna kringgå EU-reglerna om fri rörlighet och lagligt kunna kasta ut romer som lever vid sidan av samhället?

Mötet är till för att bilda en gemensam front inom EU - med Italien och Frankrike i spetsen - för att införa en nytolkning av reglerna om i vilken utsträckning EU-medborgare fritt ska få röra sig inom unionen. När frågan nästa gång ska diskuteras på ett EU-toppmöte så finns det ett starkt block som har en gemensam syn och hoppas kunna genomdriva den.

Länder som är kritiska till hur främst Italien och Frankrike de senaste åren utvisat tusentals romer har inte bjudits in till mötet, däribland Sverige.

Elfte timmen

Från början var inga EU-representanter inbjudna. I elfte timmen ändrades det när EU:s nuvarande ordförande Belgien bjöds in tillsammans med EU-kommissionären Cecilia Malmström som delvis ansvarar för dessa frågor.

Ändå är det svårt att inte se mötet som en öppen utmaning mot EU.

Särskilt efter att Sarkozy i går meddelat att hans regering snarast ska lägga fram lagförslag som "underlättar deportation av utlänningar" som "hotar allmän ordning, inte har varaktig förmåga att försörja sig eller utnyttjar rätten till fri rörelse".

Utnyttjar?

Hörnsten

Den fria rörligheten för varor, tjänster och människor är en av EU:s hörnstenar och knappast något man enkelt ruckar på.

Diskussionen om den fria rörligheten startade redan 2004 när EU utvidgades med tio länder, däribland de baltiska staterna och länder i Östeuropa. Många fruktade vad som då kallades "social turism". Medborgare från fattigare länder skulle söka sig till länder i unionen med bra välfärdssystem och leva på bidrag.

Den gången var det snarare en ren arbetskraftinvandring som skedde. Polacker, letter, tjecker och andra sögs i högkonjunkturen upp och fick jobb. Så länge det fanns gott om arbetstillfällen var det inget problem.

Tiggeri

I finanskrisens spår är det många som återvänt till sina hemländer. De som blivit kvar utan att kunna försörja sig vill britter, irländare och andra kasta ut.

Här kommer romerna in väldigt behändigt som syndabocken som "tvingar" EU att ändra reglerna.

Romerna började röra på sig när Bulgarien och Rumänien blev medlemmar 2007. Med hjälp av sina EU-pass tog de sig till länder som Italien och Frankrike där många försörjer sig på ströjobb eller tiggeri.

Deras närvaro uppskattas varken av vanliga medborgare eller myndigheterna. Särskilt inte i tider av ekonomisk kris.

Deporteras

Men så länge de är EU-medborgare är det svårt att lagligt kasta ut dem. EU:s regler kräver att det görs en individuell prövning i varje enskilt fall om en människa är ett hot mot säkerheten eller inte kan försörja sig.

Frankrike kastade förra året ut 10 000 romer. Hittills i år har över 8 000 deporterats. Av allt att döma utan individuell prövning. Siffrorna för Italien ser ungefär likadana ut.

Frankrike försöker runda reglerna genom att betala ut 3 000 kronor till varje rom som "frivilligt" går med på att lämna landet. Men inget hindrar dem att strax resa tillbaka igen.

Underskott

Känns som om de stora EU-länderna tycker det är helt ok att strunta i EU:s lagar när de inte passar. Se på Frankrikes och Tysklands klara brott mot euro-reglerna om hur stora underskott man får ha. Brott som la grunden till eurons problem i dag.

Rimligen är en grundläggande fråga som den fria rörligheten en sak som bör lösas inom EU. Inte av en missnöjesklubb vid sidan av.