Privata läkare fuskar för miljoner

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-04

Skattebetalarna får stå för notan

Privata vårdkliniker kan varje år bluffa till sig miljontals kronor för behandlingar de aldrig utfört.

Det visar en granskning av Sveriges Radios Ekoredaktion.

Och det är skattebetalarna som får stå för notan.

Enligt Ekots granskning betalar landstingen varje år ut cirka 4 miljarder kronor till privata läkare och sjukgymnaster för utförda behandlingar. Av dem kan drygt 100 miljoner kronor ha betalats ut felaktigt.

Det kan handla om vårdgivare som medvetet eller omedvetet slår in falska behandlingar för att få ut pengar från landstingen.

"Lätt att fuska"

– Vanligast är att man fakturerar för en åtgärd man inte utfört. Ett vanligt besök ska kanske ta 20 minuter, då har rätt att få 700 kronor från landstinget. Men då kan man skriva att man gjort något mer avancerat och då får man betydligt mer, kanske 2 000 till 3 000 kronor i stället för 700, säger Henrik Almkvist, Stockholms landstings chefläkare som utrett fusket i Stockholms län till Ekot.

Han beräknar att det bara i Stockholm fuskas för cirka 50 miljoner kronor om året.

Enligt granskningen är det lätt för vårdmottagningarna att utföra fusket, men det är mycket svårt att stoppa.

Skattebetalarna står för notan

Landstingen måste kontrollera att fakturaunderlag och patientjournaler stämmer överens, men sådana kontroller görs inte ofta. I stället är det skattebetalarna som får stå för notan för fusket.

– För läkarkåren skäms jag. Jag tycker att det är hemskt, jag tycker att man ska sköta debiteringarna på rätt sätt och sköta det förtroende som hela systemet bygger på säger Henrik Almkvist till Ekot.