Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

"Jag känner mig mycket lyckligare"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-17

Bernt, 50, bytte välbetalt jobb – mot studentliv

Efter 16 år tröttnade Bernt Karlsson, 50, på sitt jobb hos ett charkuteriföretag och sa upp sig.

Nu pendlar han fyra timmar varje dag för att uppfylla sin dröm – att bli copywriter.

– Jag gör någonting jag har längtat efter väldigt länge, säger han.

Bernt Karlsson

50-åriga Bernt Karlsson har gjort de många bara fantiserar om. I höstas sa han upp sig från ett välbetalt arbete på ett charkuteriföretag för att satsa på sitt drömyrke – copywriter. Nu pluggar han kreativ marknadsföring tillsammans med personer som är 30 år yngre.

Ångrar sig inte

– Min mentala hälsa krävde att jag skulle göra någonting annat. Mitt förra yrke var för monotont. Det hämmade kreativiteten och jag mådde helt enkelt dåligt. Så en dag bestämde jag mig för att gå till chefen och säga upp mig och det beslutet ångrar jag verkligen inte, säger han.

Bernt bytte dock inte bara ut sina arbetsuppgifter. Han valde även en säkerhet med ett välbetalt arbete mot ett mindre ekonomiskt tryggare studentliv. Dessutom pendlar han fyra timmar varje dag för att komma till skolan han går på.

Inte några problem

– Det ekonomiska är lite jobbigt och jag har ännu inte vant mig. Men som tur är har jag en sambo som har en fast inkomst och pengar är ju inte allt. Som människa känner jag mig mycket lyckligare. Jag gör någonting jag har längtat efter väldigt länge, säger han och fortsätter:

– Samtidigt är jag medveten om att vi som fyllt 50 inte är speciellt attraktiva på arbetsmarknaden. Men om man är duktig och kan visa framfötterna så ska det inte vara några problem. Och skulle jag inte få något fast jobb kör jag på frilans.

Nu uppmanar Bernt andra 50-plussare att göra som han själv och uppfylla sina drömmar.

– Mitt tips är att ta chansen. Det finns ingen mening sitta och vara bitter på äldre dagar, säger han.

Följ ämnen i artikeln