Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”De mår bra”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-25

Kan få sova på hotell i Sverige

Passagerarna förs bort från planet.

Passagerarna på planet från Kanada får troligen stanna i Sverige över natten.

Just nu väntar de på besked i en terminal på Arlanda.

– Passagerarna mår bra och är vid gott mod, säger Johan Lindsten, anställd på flygplatsen med uppgift att ordna mat och dryck åt dem.

De omkring 270 passagerarna på flighten från Toronto visste troligen inte vad som var på gång när de skulle landa på Arlanda.

– Så vitt jag vet sade piloten att landningen berodde på ett tekninskt fel. Beskedet om att det var en säkerhetssituation fick de nog inte förrän de steg av planet och satte på sina mobiler, säger Jan Lindqvist på Swedavia.

Kan bli kvar i Sverige

Passagerarna befinner sig i en byggnad som normalt inte är i bruk och som ligger nära terminal 5, utlandsterminalen på Arlanda. Där väntar de på besked om de ska stanna i Sverige över natten eller resa vidare.

– Problemet är att besättningen har varit igång för länge, det finns regler om dygnsvila som hindrar dem att åka hela vägen till Pakistan i dag, säger Jan Lindqvist.

Det troliga är därför att passagerarna blir kvar i Sverige på hotell över natten, men då måste gränspolisen ordna tillfälliga visum åt dem.

"Passagerarna mår bra"

– Ett alternativ är att man åker via Manchester där flygbolaget har andra besättningar. Men polisen letar fortfarande igenom bagaget, så det är en sak mellan dem och flygbolaget om det blir av, säger Jan Lindqvist.

Deadline för en flygning till Storbritannien är klockan 17, sedan får inte besättningen arbeta mer i dag.

Enligt Johan Lindsten, normalt parkeringschef på Arlanda, mår passagerarna bra. Han har i dag till uppgift att förse dem med mat och dryck.

– De mår bra och är vid gott mod. Nu vilar de och tas omhand av oss, säger Johan Lindsten.