Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Svenske klättraren Fredrik Ericsson har dött på K2

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-06

Svenske äventyraren Fredrik Ericsson, 35, har i dag dött på det svårbestigna berget K2 enligt österrikisk media.

När han bara hade några hundra meter kvar till toppen störtade han tusen meter och dog.

– Det gick laviner till höger och vänster, säger en av klättrarna i sällskapet.

Christian Stangl ingick i svenskens sällskap.

Den svenske äventyraren och alpinisten lämnade baslägret den 2 augusti och skulle nått toppen av berget, som ligger i mellan Kina och Pakistan, senare i dag.

UD kan ännu inte bekräfta dödsfallet men söker i nuläget information.

– Vi har varit kontakt med hans föräldrar. Vad som sagts där vet jag inte, säger Teo Zetterman, på UD:s presstjänst.

Något som försvårar UD:s möjligheter att få fram information är att räddningsarbetarna på plats i Pakistan har svårt att komma fram till platsen på grund av de svåra väderleksförhållandena.

– Och de militärhelikoptrar som finns är hårt belastade på grund av översvämningarna i landet, säger Teo Zetterman.

"Tragisk händelse"

Fredrik Ericsson föll 1000 meter, från basläger 4 till 3, och när de andra nådde fram till honom var han bortom räddning.

De övriga bergsbestigarna i det österrikiska sällskapet, av flera olika nationaliteter, är nu på väg tillbaka till baslägret.

– Det här är en mycket tragisk händelse, säger en av dem i ett pressmeddelande.

Dåliga förhållanden

Sällskapet skulle bestigit K2 redan i slutet av juli men på grund av dåliga väderförhållanden blev de tvungna att avbryta försöket. De hade då hunnit dryga 7000 meter upp och tvingades vila i flera dagar innan de gav det en ny chans. Nu, i början av augusti, packade de sin utrustning och började bestiga det svåra berget igen.

För bara några dagar sedan rapporterade Fredrik Ericsson och hans kamrat Trey Cook på en blogg att vädret var underbart och varmt uppe på K2.

– Det är galet vackert i dag, sa de då.

Men i går ska flera jordskred ha inträffat och de flesta i sällskapet avbröt klättringen. I natt började det sedan att snöa intensivt och flera laviner utlöstes.

Farlig topp

Den österrikiska bergsklättraren Gerlinde Kaltenbrunner som med sin bestigning av K2 planerade att bli den tredje kvinnan att erövra alla 14 stycken 8000-metersberg föll även hon i går när hon försökte rädda Fredrik Ericsson men klarade sig fysiskt oskadd. Hon var den som var med Fredrik Ericsson när han föll.

– Men vi vet inte hur det går med henne mentalt, säger Karl Gabl, alpin säkerhetsexpert och meteorolog vid Österrikes vädertjänst ZAMG till nyhetsbyrån.

Bergsbestigare Christian Stangl som ingick i svenskens sällskap säger:

– Det gick laviner till höger och vänster. Jag vände om. Jag kände att min hälsa var viktigare än att nå toppen.

"Det är klart jag är rädd ibland"

Äventyraren Fredrik Ericssons plan var att bli den första på planeten att åka skidor nedför världens tre högsta berg: Mount Everest (8850m), K2 (8611m) och Kangchenjunga (8586m).

I en intervju med Aftonbladet för två år sedan sa han angående ämnet rädsla:

– Det är klart jag är rädd ibland, men det måste man nästan vara. Då koncentrerar man sig mer och kan ta rätt beslut.

Ett dödligt berg

Med sina 8 611 meter är K2 världens näst högsta berg. Mount Everest är 237 meter högre men medan tusentals klättrare har bestigit Mount Everest har bara några hundra klarat sig till toppen av K2.

Berget fick sitt namn av den brittiske upptäcktresanden Thomas Montgomerie som 1856 gav berget dess namn eftersom det var det andra berget han utforskade i området Karakoram.

De fösta att besegra K2 var italienarna Lino Lacedelli and Achille Compagnoni som, assisterade av ett stort följe, nådde bergets topp nästan hundra år senare i juli 1954.

Redan då hade dock berget fått rykte om sig som ett av världens farligaste berg. Att bestiga K2 innebär extremt svår klättring oavsett vilken rutt som tas och vädret är ökänt nyckfullt.

De exakta siffrorna över hur många som dött på K2 varierar men det rör sig om flera hundra personer. Bara topparna Nanga Parbat och Annapurna ska vara dödligare än K2.

Förutom de enstaka dödsfallen har flera större olyckor inträffat på K2. 1986 dog 13 klättrare på en vecka när flera expeditioner överraskades av ett svårt och oväntat oväder.

I augusti 2008 dog elva bergsbestigare i den hittills svåraste olyckan då de överraskades av en lavin. Tre personer skadades också i olyckan.