Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Nu utökas vårdstrejken – med 1 300 medlemmar

Publicerad 2024-06-11

Under tisdagen utökas vårdstrejken.

Nu omfattas också region Värmland – vars medlemmar går ut i strejk klockan 11.00.

– Det är inga orimliga krav vi har. Våra medlemmar jobbar just nu på sin fritid. Man kan inte ha en sjukvård som inte har resurser, säger Helen Engström, vice ordförande Vårdförbundet avdelning Värmland.

Helen Engström, vice ordförande Vårdförbundet avdelning Värmland.

Det är fortfarande låst läge mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Strejken, som började den 4 juni, utökas nu under tisdagsmorgonen.

Enligt Vårdförbundet är det ytterligare 1 300 medlemmar som omfattas.

Klockan 11.00 i dag går medlemmar från region Värmland ut i strejk.

– Det är supertråkigt att man kommit fram till det här. Att vi inte blivit lyssnade på av SKR. Men vi behöver göra de här stridsåtgärderna för att komma framåt till någon slags lösning, säger Helen Engström.

96 000 övertidstimmar

Hon berättar att det saknas resurser och personal inom akuten, operation och ambulansen. Under 2023 arbetade medlemmarna i region Värmland 96 000 övertidstimmar.

– Vi får slita hårt eftersom det måste finnas personal tillgänglig. Många behöver stanna kvar och täcka upp när personal saknas. Man kan jobba en hel dag och istället för att gå hem behöver man täcka upp nattpasset – och sedan börjar ens dagskift igen.

– Det är svårt att ha ett liv utanför arbetet, personalen vet inte om när de kommer få gå hem. Det är självklart inte hållbart, säger Helen Engström.

Medlemmarna i region Värmland genomför strejken i Arvika. Camilla Gustafsson, ordförande Vårdförbundets avledning Värmland, är på plats bland de som strejkar.

– Jag tycker att arbetsgivarna är väldigt tysta. SKR är väldigt tysta. Våra folkvalda politiker har inte svarat när vi försöker få tag i dem. Det är politikerna som är ytterst ansvariga och man undrar, är de inte intresserade eller har de fått munkavel?

– Det är ytterst anmärkningsvärt att de inte lyssnar på oss som är i vården. Vad är deras plan för nu och framtidens sjukvård. Så här kan det inte fortsätta, säger Camilla Gustafsson.

Under måndagsförmiddagen sa Helene Lindstrand, presschef på SKR, till TT att man väntade på bud från medlarna, men det kom inte.

Kanalen skriver att region Västmanland också varslade om strejk inledningsvis, men fick backa. Där hade strejken inneburit en ”samhällsfara”, enligt de själva.

– Vi fick backa i Västmanland. Vi tar vårt ansvar. Arbetsgivaren har påpekat att varslet är samhällsfarligt under förhandlingarna innan, säger Sineva Ribeiro, ordförande på Vårdförbundet, till SVT.

2 000 medlemmar redan ute i strejk

Den 4 juni gick 2 000 medlemmar ut i strejk från totalt fem regioner:  Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

Inför att strejken inleddes skrev vårdförbundet i ett pressmeddelande att de ”gjort ansvarsfulla överväganden” för att konflikten inte ska medför fara för människors liv eller hälsa.

– Vi har tittat noga på de arbetsplatser vi tar ut i strejk för att se till att de sjukaste eller sköraste inte ska drabbas, sade Emma Jonsson, ordförande på Vårdförbundet i Stockholm, till Aftonbladet då.

Konflikten handlar framför allt om fackets krav på kortare arbetstid för att personalen ska orka.

Än så länge ser det inte ut att finnas ett slut på konflikten.

”Det pågår löpande kontakter mellan medlarna och parterna, men vi vet ännu inte när det kommer ett nytt bud från medlarna”, skriver SKR i ett mejl till SVT.

Följ ämnen i artikeln