Fyra gisslan räddade under blodig insats i Gaza

TT

Publicerad 2024-06-08

Israel har i samband med intensiva anfall i Gazaremsan räddat fyra ur gisslan.

Det är den största lyckade räddningsaktionen sedan krigets början.

Men den rapporteras ha varit väldigt blodig – med hundratals dödade palestinier som följd.

Under operationen, som genomfördes mitt på dagen, fritogs 26-åriga Noa Argamani, 22-årige Almog Meir, 41-årige Shlomi Ziv och 27-årige Andrei Kozlov från den fångenskap de befunnit sig i sedan den 7 oktober.

De flögs tillbaka från centrala Gazaremsan till Israel i helikopter, och ses på bilder jublande glada tas emot av anhöriga. De är ”medicinskt vid god hälsa”, men har ändå förts till sjukhus för kontroller, heter det enligt uttalanden från den israeliska militären.

Det är första gången Israel lyckas rädda så många ur gisslan levande.

Över 200 dödade palestinier

Tidigare under dagen meddelade IDF att intensiva anfall genomfördes i Dayr al-Balah och andra orter i centrala Gazaremsan.

Fritagningsoperationen ska ha involverat hundratals soldater och ägt rum på två olika platser i samband med offensiven i Nuseirat, strax nordost om Dayr al-Balah.

Under dessa anfall dödades över 200 palestinier, rapporterar nyhetsbyråer och hänvisar till hälsomyndigheter i den Hamasstyrda Gazaremsan. Utöver det rapporteras omkring 400 palestinier ha skadats och förts till sjukhus.

Situationen på sjukhusen efter attackerna beskrivs enligt Läkare utan gränser som en mardröm. Flera av de drabbade uppges vara kvinnor och barn.

– Absolut ingenting kan rättfärdiga det jag såg i dag, säger Karin Huster, på plats vid al-Aqsa-sjukhuset i ett utskick från organisationen till TT.

Hon beskriver barn med brännskador på akutmottagningen, skrikandes efter sina föräldrar – eller helt tysta på grund av chocken.

Hamas: Andra gisslan dödades

Enligt den israeliska militärens talesperson Daniel Hagari hölls de fyra gisslan i två flervåningshus i Nuseirat flyktingläger där många civila befann sig.

Både familjer, och vakter, befann sig i byggnaderna, säger han till journalister.

Argamani hölls i en lägenhet, medan de andra tre tillfångatagna var tillsammans i en annan lokal i närheten.

Enligt Hamas dödades andra gisslan i räddningsinsatsen – uppgifter som inte kunnat verifieras.

En israelisk soldat som deltog i fritagningsoperationen har avlidit.

Insatsen ”bevisar att Israel inte ger vika för terrorism”, säger premiärminister Benjamin Netanyahu enligt ett uttalande.