Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Patienter tar livet av sig i väntan på vård

TT

Publicerad 2024-06-02

32 personer tog sitt liv förra året på grund av försenad vård. Arkivbild.

Under förra året tog 32 personer livet av sig i väntan på rätt vård.

Det visar SVT Nyheters granskning av Ivos utredningar under 2023.

I granskningen har SVT Nyheter gått igenom 186 lex Maria-anmälningar om döda eller skadade inom psykiatrin som skickats till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) under förra året.

Av de 186 anmälningarna handlade 109 om suicid och i 32 av fallen kunde man konstatera att vården inte kom i tid på grund av antingen brist på läkare, sjuksköterska eller vårdplats.

Region Värmland har granskats särskilt ingående. Där har tolv patienter skadats allvarligt eller dött i samband med läkarbrist bara inom den psykiatriska öppenvården de senaste tre åren, slår Ivo fast. Regionen konstaterar att ”det finns en oacceptabel väntetid till läkare, som innebär en risk för patientsäkerheten. Till följd av detta har vårdskador, även allvarliga sådana, uppstått”.

– Man försöker prioritera så att de som har störst behov ska få hjälp först, men ibland misslyckas man. Vi skulle behöva vara fler inom psykiatrin i Värmland, säger Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland, till SVT Nyheter.

En lex Maria är den anmälan som vården enligt lag måste göra till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, vid allvarliga vårdskador.