D-dagens historiska stränder hotas av havet

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-06-02

Rollspel vid landstigningsstranden Omaha den 6 juni förra året.

Ett nytt hot tornar upp sig över Normandie. Havet äter upp D-dagens stränder – där den största landstigningsoperationen i historien ägde rum under andra världskriget.

Trots att det gått 80 år sedan de allierade styrkorna steg i land i det tyskockuperade Normandie i Frankrike bär kustlinjen fortfarande spår av D-dagen den 6 juni 1944. Här finns bunkrar, utkiksposter och vrakdelar som lockar mängder av turister varje år.

Ett år efter att över 150 000 allierade soldater landsteg vid Normandie kapitulerade Nazityskland. Men nu hotas de historiska stränderna av stigande havsnivåer och erosion till följd av klimatförändringen.

Landstigningsstränderna Utah, Omaha, Gold, Juno och Sword skulle i dag vara svåra att känna igen för en soldat som var med på D-dagen, enligt geografen Régis Leymarie.

– Vi håller på att flytta från de historiska platserna för att i stället tolka historien på andra platser, säger han till nyhetsbyrån AFP.

I samhället Graye-sur-Mer har havet tagit över hela bunkrar och lokalbefolkningen är oroad över att historien ska svepas bort med tidvattnet.

Leymarie menar att det enda som återstår är att försöka anpassa sig till förändringarna.

– Vi närmar oss slutet av D-dagens landningsplatser som vi känner dem. Naturen kommer att återta sin rätt.

På söndagen syntes fallskärmshoppare på den nu fridfulla himlen över Normandie, en föraning om de många ceremonier som väntas för att uppmärksamma 80-årsdagen. USA:s president Joe Biden, Ukrainas Volodymyr Zelenskyj och brittiska kungligheter finns på gästlistan när Frankrike bjuder in till firande i veckan, skriver nyhetsbyrån AP.