Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

SD-nämndeman petas: "Förtroendet skadas"

TT

Publicerad 2024-09-26 12.57

En SD-politiker fråntas sitt uppdrag som nämndeman med hänvisning till hur han uttryckt sig i sociala medier. Arkivbild.

En SD-politiker i södra Sverige petas från sitt uppdrag som nämndeman och en rättegång som han medverkat i ska tas om, rapporterar SVT.

Överklagandenämnden har kommit fram till att politikerns inlägg på sociala medier gör att att hans medverkan i rättegångar riskerar att skada förtroendet för rättsväsendet.

I sociala medier har SD-politikern bland annat skrivit om det han anser vara en ”destruktiv mångkulturell samhällskollaps” i Sverige och han har frågat: ”När ska ni börja utvisa dessa missanpassade invandrare då?”

Rättegången som ska tas om handlade om utvisning av en man till Afghanistan. Den juristutbildade domaren i målet kom fram till att mannen inte borde utvisas, men de tre nämndemännen, som alla kommer från Sverigedemokraterna, var i majoritet, vilket resulterade i ett utvisningsbeslut.

Migrationsöverdomstolen kom senare fram till att politikerns inlägg kan ”rubba förtroendet för hans opartiskhet i målet” och att rättegången därför måste tas om.

Den petade nämndemannen skriver till SVT att han anser att han blir avsatt på politisk grund. Han ifrågasätter att han som sverigedemokrat inte får dela sitt eget partis opinionsbildning i sociala medier.

Följ ämnen i artikeln