Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tre gängkopplade HVB-hem har stängts

Anja Haglund/TT, Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-09-26 09.04

Tre av de HVB-hem som polisen pekat ut för att ha kriminella kopplingar har stängts.

Det säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) efter torsdagens möte med Ivo, polisen och Ekobrottsmyndigheten.

– Det har skett under 2024, och tillsyn har inletts när det gäller övriga HVB-hem som pekas ut i det underlag som polisen lämnat över till Ivo, säger Gunnar Strömmer (M).

I slutet av augusti blev en tidigare sekretessbelagd rapport från polisen offentlig, som visade att organiserad brottslighet tagit sig in på marknaden för HVB-hem. 18 bolag pekades ut för att ha kriminella kopplingar.

Tidigt på torsdagsmorgonen kallade regeringen till sig en rad myndigheter för ett möte på Rosenbad för att slå fast vad som ”omedelbart” kan göras för att hindra gäng från att driva HVB-hem.

– Det resulterade i att vi fick besked om att ett antal av de här hemmen redan har stängts ned, säger Strömmer.

”Inte komma undan”

Han konstaterar att polisens underlag pekar ut påtagligt fler men betonar att granskningen av dessa är i gång.

– Inget av de hem som omfattas av det här materialet kommer att komma undan en granskning, och i förekommande fall en nedstängning om de uppgifter som kommit fram visar sig stämma, säger han.

Enligt Ivo har man fattat beslut om att återkalla tillstånd för två bolag, samt förbjudit en verksamhet som bedriver HVB. Två av besluten har vunnit laga kraft, ett har överklagats och ska prövas av förvaltningsrätten. Bolaget får under tiden inte bedriva verksamhet.

Enligt en granskning från SVT, som via källor har identifierat de anonymiserade HVB-hemmen i polisens rapport, betalade svenska kommuner förra året över 200 miljoner kronor till bolagen.

Kommunerna, som är de som placerar barn, har inte fått veta vilka bolag och HVB-hem det rör sig om.

Ammunition på hem

Enligt SVT:s granskning finns det bland bolagsföreträdarna personer som varit misstänkta för rån med Bandidos, anställda som betalat hyra åt gängtoppar och hem där det hittats skyddsvästar, narkotika och ammunition.

Bolagen SVT granskat uppges ha kvar sina tillstånd och har barn placerade. Flera av dem har tidigare kritiserats av Ivo. Ett hem ska till exempel ha fått sitt tillstånd indraget av myndigheten med hänvisning till att det ”förelåg fara för liv”, men beslutet hävdes i rätten.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig tidangivelse i ett citat.