Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Rådet till Harris: Lär av Trump om gränssäkerhet

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-09-15 07.26

Han var först ut att formellt varna för Joe Bidens höga ålder – med så stort allvar att han själv utmanade presidenten med en Vita huset-kampanj.

Kongressledamoten Dean Phillips har blivit något av en sanningssägare inom Demokraterna. Nu manar han Kamala Harris att röra sig mot den politiska mitten – och att lära av Donald Trump.

– Amerika i stort är mittenhögerorienterat. Harris och (vicepresidentkandidat Tim) Walz måste sträcka ut handen till de väljarna och visa att de förstår deras perspektiv, säger han med emfas.

Dean Phillips rör sig vant mellan radiointervjuer och sakpolitiska sittningar när TT möter honom i Chicago. Hans sex år som representant för Minnesotas tredje distrikt är snart till ända – han ställer inte upp för omval i höst – men 55-åringen är full av energi och åsikter.

– Donald Trump har framgångsrikt fört upp gränssäkerhet och ekonomisk politik på sin kampanjagenda. Det bör Harris och Walz också göra.

Högljudd violinist

Sommarens dramatiska besked från president Biden att han inte ställer upp för omval var något av en upprättelse för Phillips. Hans protestkampanj mot Biden, som inleddes i höstas och avslutades i mars, var ett ställningstagande mot vad Phillips anser är en partikultur som ”belönar fel beteenden” och saknar pragmatism.

– Jag var inte den som orkestrerade Bidens avhopp, möjligen violinisten som spelade lite för högt, ler han.

– I slutändan representerade jag väljarna och en majoritet ville ha en annan kandidat. Nu gläds jag åt att bevittna optimismen initiativet kan ha lett till.

Phillips säger sig önska att Kamala Harris gått igenom en primärvalsliknande process eller en rad utfrågningar innan hon utsågs till presidentkandidat. Men han berömmer hennes ledarskap och det sätt som hon enat Demokraterna.

– Med tanke på omständigheterna har vi den bästa kandidaten. Och hon valde en underbar vicepresidentkandidat i Tim Walz.

Walz är guvernör i Phillips hemstat Minnesota, där klimatinitiativ tagits, gratis skollunch införts och aborträtten stärkts.

Kan ge match

Med Harris som kandidat har Demokraterna gått från en nära säker förlust till att faktiskt kunna tävla mot Donald Trump, anser Phillips. Vad måste då partikamraten tänka på för att vinna i november?

– Styrka är avgörande för hur folk röstar. De vill ha en president som kraftfullt adresserar otryggheter, såväl ekonomiska som fysiska, säger han.

– Harris måste visa att hon förstår väljarna och är lösningsorienterad.

Själv gör sig ekonomen och tvåbarnspappan redo att återgå till näringslivet. Hans familj äger ett spritdestilleri och han har drivit glass- och kaffebolag. Men han är öppen för att fortsätta med politiken i någon form.

– Jag vet att jag hade blivit en bra president. Nu hoppas jag båda partierna förstår att bredda sig och engagera människor med olika perspektiv och bakgrund.

ANNONS