Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

"Drakdrönare" Ukrainas senaste vapen

Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-09-08

En ukrainsk soldat förbereder en drönare som ska flygas över ryska militära krigsställningar i Kharkiv. Bilden är från slutet av augusti i år.

Vapnet förenar medeltida militära metoder med högteknologisk stridsteknik.

Ukrainas senaste innovation i striderna mot ryska invasionsstyrkor kallas drakdrönare, förarlösa plan som låter smält metall regna över ryska soldater.

Uppgifterna om att Ukraina utnyttjar eldsprutande drönare kommer från videoinslag, enligt mediebolaget CNN. Lågt flygande drönare släpper ett slags smält regn som består av en blandning av järnoxid och aluminiumpulver. Eldregnet får en temperatur av omkring 2 200 grader Celsius och bränner ned vegetation med förödande effektivitet.

De soldater som träffas får svåra brännskador.

”Slagdrönare (strike drones) är våra vingar av hämnd, de för med sig eld från skyn” skriver Ukrainas 60:e krigsförband på sociala medier.

”De har blivit ett verkligt hot mot fienden, de bränner ned fiendens stridsställningar med en effektivitet som få andra vapen.”

Fredlig uppfinning

I militära termer kallas liknande vapen för termitbomber. Blandningen av metalloxider och aluminium som vapen uppfanns av den tyske kemisten Hans Goldschmidt under slutet av 1800-talet – och då främst för civilt bruk vid svetsning.

Men metoden fick snart militär användning, som en förfinad metod av det medeltida sättet att tända eld på pilar eller projektiler vid belägringar eller låta smälta metaller rinna ut från befästningar.

Stridsmedlet med det brinnande regnet är inte förbjudet enligt internationella krigslagar så länge målen är militära, men i en rapport från 2022 konstaterar mänskliga rättighetsorganisationen Human rights watch (HRW) att vapnen är ”ökända för de fruktansvärda konsekvenser” vapnet får i mänskligt lidande.

Psykologisk chockeffekt

Den brittiska försvarsexperten Nicholas Drummond säger till CNN att även de psykologiska skadorna är stora:

– Det är hemska grejer. Det är innovativt att använda drönare, men effekten är snarare psykologisk än fysisk. Jag skulle inte vilja vara på sidan som attackeras, säger Drummond.

Militärexperten bedömer att Ukrainas tillgång till termitvapen är begränsad, och inte kan komma att ersätta mer traditionell krigföring.

FN:s kontor för nedrustning varnar dock för konsekvenser av massförstörelse och miljöpåverkan.

”Eldens påverkan . . . är svår att förutse och att begränsa” skriver FN-kontoret på sin hemsida. Militära analytiker jämför också skadorna av bomberna med napalmbomber som bland annat användes i Vietnamkriget.

Med de eldsprutande drakdrönarna kan dock striderna vid fronten i Ukraina komma att ändra skepnad, med ”massflykt av ryska soldater” från sina positioner, enligt Drummond.

Och vapnets beteckning inom ukrainsk militär är Vidar: den fornnordiska guden som slogs mot Fenrisulven sedan ulven dödat guden Oden.