EU gratulerar Trump: Låt oss arbeta tillsammans
Uppdaterad 09.48 | Publicerad 08.39
Europa både jublar och suckar över vad som ser ut att bli en seger för expresident Donald Trump i USA-valet.
Ungerns premiärminister kallar det en seger för hela världen samtidigt som EU-maskineriets förberedelser för maktskiftet går på högvarv.
Ungerns Viktor Orbán har länge varit Trumps främste allierade inom EU, flitigt inbjuden till Trump själv och ärkekonservativa möten i USA.
Nu är han först ut att skicka hälsningar över Atlanten.
”Gratulationer till president Donald Trump för hans enorma seger. En välbehövlig seger för världen”, skriver Orbán på X.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen följer efter en stund senare, med ”varma gratulationer”.
”EU och USA är mer än bara allierade. Så låt oss arbeta tillsammans om en stark transatlantisk agenda”, skriver von der Leyen på X.
Toppmöten
EU:s ledare får direkt chans att gemensamt diskutera Trump när just Viktor Orbán och Ungern står värd för två intensiva toppmötesdagar i Budapest.
Under torsdagsmorgonen möts först stats- och regeringscheferna inom Europeiska politiska gemenskapen, EPC, där även länder som Turkiet, Storbritannien och Norge ingår. Det går sedan över i en informell arbetsmiddag för EU-ländernas ledare, följt av informellt EU-toppmöte i Budapest under fredagen.
Relationerna till USA lär dominera de båda mötena, där även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj väntas delta i EPC-mötet.
Tuffare tag?
Inom EU-maskineriet har förberedelser pågått redan länge inför möjliga konsekvenser av presidentvalet i USA. Tunga EU-företrädare har påpekat att förändringar i relationen till USA är att vänta, oavsett om Trump eller vice president Kamala Harris, Demokratiska partiets kandidat, skulle vinna.
Förberedelserna kommer nu att bli ännu mer intensiva, med tanke på Trumps löften om kraftiga tullar. För EU-länderna handlar det inte bara om risken för att egna varor blir dyrare att sälja till USA, utan även om hur man ska hantera ett ökat inflöde av varor från andra länder – främst Kina – när också de drabbas av tullarna.
En särskild arbetsgrupp inom EU-kommissionen håller även på att ta fram en lista på vilka varor som kan användas för att slå tillbaka mot USA-tullar eller som förhandlingsvapen.
En lärdom som dragits från Trumps första mandatperiod är att det anses bättre att agera tufft än med alltför många eftergifter.