Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

17-åring häktad för polismord

Jesper Karlsson/TT, Jonas Dagson/TT, Marianne Ahlenius/TT

Publicerad 2021-07-04

Kammaråklagare Ulrika Åberg efter häktningsförhandlingen i det uppmärksammade fallet där en polis sköts ihjäl i tjänsten tidigare i veckan.

Den 17-årige pojke har häktats som misstänkt för mord och mordförsök.

Tingsrätten i Göteborg beslutar att 17-åringen ska häktas på sannolika skäl för dådet tidigare i veckan, då en polisman sköts ihjäl.

– Den misstänkte har häktats. Det är en hel del omständigheter som vi har i utredningen, men eftersom det råder yppandeförbud tänker jag inte berätta. Tingsrätten har lyssnat och kommit fram till att det finns sannolika skäl för häktning, säger åklagare Ulrika Åberg efter häktningsförhandlingen.

Den åtalade 17-åringen var inte på plats i rättssalen när förhandlingen inleddes, men hans försvarare Hans Palm upprepade att han nekar.

– Han nekar till anklagelserna och vi motsätter oss också de restriktioner som det beslutats om, säger Hans Palm efter häktningsförhandlingen.

På grund av yppandeförbudet vill han inte ytterligare kommentera något kring 17-åringen. Inte ens hur han mår.

– Jag kan inte kommentera.

Åklagaren yrkade inför förhandlingen att sekretessen ska kvarstå eftersom det kan antas att den misstänkte eller hans närstående kan utsättas för våld eller andra men.

– Dels befinner vi oss i konfliktmiljön i Biskopsgården. Närstående till den misstänkte har utsatts för hot. Vi har erfarenhet av tidigare ärenden i den här miljön där man har gått på närstående med våld, säger åklagare Ulrika Åberg.

Enligt Åberg har åtgärder vidtagits för att skydda de anhöriga. De har alltså flyttats från Biskopsgården.

Juridiskt sett ett barn

Rätten tillmötesgick begäran om sekretess, och förhandlingen fortsatte bakom stängda dörrar med den misstänkte på plats.

Vid tio över elva kom rättens beslut att 17-åringen häktas.

Pojken häktades trots att han är under 18, alltså i juridisk mening ett barn. Rådmannen Per Nordén förklarade att det egentligen ska finnas synnerliga skäl för att häkta en minderårig.

– Och det anser rätten att det finns i detta fall. Risken att utredningen förstörs är tillräcklig i det här fallet för häktning, säger Per Nordén.

Åtal ska vara väckt senast den 19 juli, annars måste en ny häktningsförhandling hållas. Förutom sekretessen under förhandlingen beslutade rådmannen även om yppandeförbud, det vill säga att inga av de närvarande under förhandlingen får prata om det som sagts.

Greps i fredags

Det var på onsdagskvällen som en polisman i 30-årsåldern dödades när han träffades av skott i Göteborgsstadsdelen Biskopsgården.

Vid 14-tiden på fredagen greps en 17-årig pojke, hemmahörande i stadsdelen, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Det är den högre graden av misstanke.

Vid en presskonferens på fredagen klargjorde kammaråklagare Ulrika Åberg att den dubbla rubriceringen beror på att det finns flera målsägande i ärendet.

Samtidigt underströk hon att ytterligare gripanden inte kan uteslutas, men det finns inga uppgifter om att sådana har skett.

”I konfliktmiljön”

Tonåringen, som enligt polisen finns i ”konfliktmiljön” i den brottsdrabbade stadsdelen, begärdes häktad på lördagen. Flera medier rapporterar att han så sent som i början av förra året dömdes till ett års sluten ungdomsvård för ett mordförsök i Göteborg.

Motivet till onsdagens skjutning är inte känt, men enligt polisen är det misstänkta mordet sannolikt kopplat till tidigare gängkonflikter i området. Lokala medier ringar in en längre strid mellan norra och södra Biskopsgården.

Polisen står fast vid att dödsskjutningen troligtvis inte var ett riktat angrepp mot vare sig den enskilde polismannen eller Polismyndigheten.

Följ ämnen i artikeln