Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tonårsflickor ville skära av polisens hals

Publicerad 2012-12-12

Kvinnorna misstänks ha trakasserat och hotat ­mannen och hans familj i månader

Två tonårsflickor i Piteå är åtalade för att ha hotat att döda en polisman och hans barn.

Trakasserierna pågick i drygt två månader – och slutade först när familjen fick en rutten njure i brevlådan.

Under sista rättegångsdagen berättade en av flickorna om planer på förgiftning med arsenik och cyanid och fantasierna om att skära halsen av ­polisen.

De två kvinnorna, 18 och 19 år gamla, stötte för första gången på polismannen under festivalen Piteå dansar och ler i slutet av juli i år. De anklagades då för att ha spottat på en annan besökare och den 32-årige polismannen upprättade därför en anmälan om olaga hot.

Kort därefter inledde kvinnorna, som är klasskamrater, sin kartläggning av polismannen och hans familj.

Ringde 100 samtal

I förhör berättar mannen hur familjen fick ta emot över 100 samtal på åtta dagar. Kvinnorna ska också ha cirkulerat kring deras bostad upp till 20 gånger per dag och skickat obehagliga sms till hans fru.

Under rättegången, som avslutades på tisdagseftermiddagen, har den 18-åriga kvinnan förklarat att allting började som en lek som ­sedan spårade ur.

– Det finns ingen annan förklaring än att de blev ­arga på polisen under festivalen i somras. Min klient kan inte heller ge någon förklaring till varför allt eskalerade, säger 19-åringens advokat, Lars Grönberg.

Trots kontaktförbud fortsatte trakasserierna. De första hotbreven kom i början av oktober.

”När jag är färdig med dig kommer du be om att aldrig ha blivit född”, står det i ett av dem.

I de beslagtagna breven framgår också att avsändaren vill ”eliminera” polismannens barn.

Tänkte på Arboga

”Dina barn kommer att vrida sig i plågor men det kommer inte att finnas ­något du kan göra för att rädda dem.”

Under en bild på parets ena son fortsätter de:

”Dina barn är så söta på dagis att jag faktiskt över­väger att ta med dem ibland. Kanske ska jag göra verk av saken? Eller skulle det kännas hemskt?”

– Det kändes som att de ville döda barnen. Jag tänkte på Christine Schürrer, sa barnens mamma i rätten, enligt tidningen NSD.

De unga kvinnorna ska också ha utgett sig för att ­vara förlossningsläkare på Sunderby sjukhus och ”med stor sorg” meddelat paret att ett av deras barn blivit förväxlade på BB.

”Det är en sjukdom”

Men först i mitten av november, när familjen fick en rutten grisnjure i brevlådan, greps kvinnorna av polisen.

– Det här är en sjukdom. Allt är som en film, en jävla fantasivärld. Det är ingen människa som har skrivit de här breven, sa polismannen under rättegången uppger Piteå-Tidningen.

– När de drog in min ­familj blev jag livrädd, jag hade ingen aning om vad de var kapabla till. Hela familjen mår dåligt på grund av det som varit och det som pågår, säger han.

Morbida tankar

Den 19-åriga kvinnan fick, enligt Piteå-Tidningen, frågan om hur långt kompisen kunnat gå – om hon någonsin pratat om att verkligen skada polisen. Hon svarade då att väninnan pratat om både arsenik och cyanid och att hon berättat om morbida­ tankar där de hjälptes åt att skära halsen av polisen.

Kvinnorna är bland annat åtalade för olaga förföljelse, alternativt överträdelse av kontaktförbud, olaga hot och ofredande. Kammar­åklagare Marie Andersson har beslutat att kvinnorna ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning innan domen kan meddelas.

Den 19-åriga kvinnan ­erkänner, enligt sin advokat, stora delar av åtalet. 18-åringen förnekar dock allt som rör åtalspunkten olaga förföljelse.

Fotnot: Aftonbladet har sökt åklagare Marie Andersson och polismannens advokat David Boberg, utan resultat.

”Att blanda in barnen är att angripa där det känns mest”

Att kvinnor förföljer män är ovanligt.

Att två kvinnor förföljer ­samma person – tillsammans – är ­ännu ovanligare.

– Man kan misstänka att den ena varit mer pådrivande, säger Stellan Kjellberg, vd på säkerhetsföretaget Gothia protection.

Stellan Kjellberg.

Olaga förföljelse, eller stalkning, är att systematiskt förfölja och kartlägga en person. Något som i merparten av de ärenden som utreds av polisen inkluderar en man som förföljer en kvinna han tidigare haft en relation med.

Att två kvinnor tillsammans följer ­efter och trakasserar en manlig myndighetsperson hör till ovanlig­heterna, enligt Stellan Kjellberg.

– Jag är inte insatt i fallet, men det låter som att det finns ett personligt motiv här. Det är ofta det som driver den här typen av personer, säger han.

Drivkrafter kan också handla om maktförhållanden och hämnd.

– Det centrala är att stalkningen ger gärningsmannen tillfreds­ställelse.

Hur kommer det sig att de blandar in barnen?

– Om man inte får en reaktion på ett sätt, provar man ganska snabbt ett annat. Att blanda in barnen är att angripa där det känns som mest.