Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Fredrik Reinfeldt: Vi sörjer med dem

Publicerad 2012-12-15

Ledare runt om i världen uttrycker sorg och bestörtning efter skolmassakern i Connecticut.

"I dag sörjer vi alla med dem som förlorat sina barn och vänner i Newtown" skrev statsminister Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt.

"Det är ofattbara förluster och en stor sorg. Tillsammans ska vi värna vårt öppna samhälle och försöka hindra att detta händer igen", skriver han i ett pressmeddelande till TT.

Statsministern ska även skicka ett kondoleansbrev till USA:s regering.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, EU:s utrikeschef Catherine Ashton, den brittiske premiärministern David Cameron, Australiens premiärminister Julia Gillard och Kanadas regeringschef Stephen Harper tillhörde de många stats- och regeringschefer som uttryckte sitt deltagande.

Chockad drottning

FN-chefen Ban Ki Moon skrev till Connecticuts guvernör Dan Malloy och framförde sina "djupaste kondoleanser efter de chockerande morden".

Drottning Elizabeth II vände sig till USA:s statschef.

"Käre president Obama", skrev den 86-åriga monarken och fortsatte:

"Jag är djupt chockad och bedrövad efter att ha fått vetskap om den fruktansvärda förlusten av liv i Newtown, Connecticut, och i synnerhet av nyheten att så många av de döda är barn."

I Danmark uppmärksammade statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) massakern via Facebook: "Mina tankar är i Newtown. Vi är många som ger våra närmaste en extra kram i dag," skrev hon.

Kondoleanser från Iran

Även från Iran kom kondoleanser. Utrikesdepartementets talesperson Ramin Mhemanparast fördömde den "tragiska händelsen". Han manade också det amerikanska samhället att mobilisera mot "krigshets och massakrer av oskyldiga människor".

– Det är ingen skillnad mellan barn och tonåringar som faller offer för beväpnade...  i Gaza, USA, Afghanistan, Pakistan, Irak eller Syrien, sade Mehmanparast.

TT