Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Svenske IT-konsulten skötte bedrägeriligans betalningssystem

Publicerad 2012-12-18

Just nu sitter svensken på federala interneringscentret SeaTac i Seattle

I tre år fick den svenske 37-åringen människor i hela världen att betala för falska antivirusprogram.

Tillsammans med fyra andra bedragare fick han ihop drygt 470 miljoner kronor innan han dömdes i USA.

– Vi visste bara att han jobbade inom datavärlden, säger hans mamma.

Nätbedrägerihärvan som utreds i USA är av gigantiska mått.

I mitten – en 37-årig IT-konsult från södra Sverige.

– Hans roll var som betalningsbehandlare. Han satte igång konton dit kunder betalade med sina kreditkort. De trodde att de köpte antivirusprogram, men egentligen var programmen fejk, säger åklagaren Kathryn Warma.

När planen ska ha börjat smidas är oklart, men Kathryn Warma berättar att 37-åringen någon gång under 2008 kom i kontakt med personer i Ukraina som han började planera bluffen med.

– Han träffade dem aldrig fysiskt. De hade kontakt via nätet, säger hon.

Skapade flera falska program

Personerna i Ukraina ska han ha fått kontakt med via affärsbekanta. 37-åringen har en enskild firma som sysslar med e-handel och betalningssystem för e-handel.

Ligans bluffplan var simpel: de fick varningsmeddelanden att dyka upp i olika personers datorer om att dessa blivit smittade av ett virus. Datorn larmade om det farliga viruset tills personerna köpte ligans antivirusprogram som erbjöds. För mellan 59 och 129 dollar styck skulle programmen åtgärda det påhittade virusproblemet.

Tillsammans hann ligan skapa flera falska antivirusprogram med olika namn.

Enligt amerikanska justitiedepartementet har 960 000 personer gått på bluffen och betalat för antivirusprogrammen med sina kreditkort.

Ligan ska ha roffat åt sig drygt 470 miljoner kronor från människor i hela världen tills deras bas i Ukraina sprängdes 2011. Förutom 37-åringen, som nu har dömts, kommer ytterligare fyra personer att ställas inför rätta misstänkta för bedrägerierna.

Greps i Danmark

37-åringen greps på Köpenhamns flygplats Kastrup den 19 januari 2012. Svenska utrikesdepartementet bekräftar för Aftonbladet att han innan dess varit internationellt efterlyst en tid.

Sannolikt utan att hans familj visste om det.

– Han skulle åka till Thailand, men så ringde han plötsligt och sa att han var gripen och att han inte visste vad det gällde, säger 37-åringens mamma om dagen i januari.
Hon har svårt att förstå vad sonen varit inblandad i:

– Vi visste bara att han jobbade inom datavärlden. Han jobbade jättemycket hemifrån och var värd en semester till Thailand.

Åklagaren Kathryn Warma säger att 37-åringen har bedrivit sin bluffverksamhet både i Thailand och hemma i lägenheten i Sverige.
– Han behövde bara sin dator, säger hon.

FBI-ledd insats

I mars 2012 fördes han till USA, där utredningen om ligan har pågått.

– Många av de drabbade är från USA och specifikt från Washingtondistriktet, därför har utredningen letts här, säger Warma.

Ärendet är också en del av en pågående FBI-ledd internationell insats mot organiserad nätbrottslighet, som går under namnet Operation Trident Tribunal där polismyndigheter från olika länder, däribland Sverige, har medverkat.
37-åringen har erkänt sin roll i bedrägerierna. I fredags dömdes han till fyra års fängelse vid en domstol i Seattle, USA. Han är också dömd att betala 4,3 miljoner kronor i böter.

Just nu sitter han på federala interneringscentret SeaTac i Seattle, men enligt Warma kan han ansöka om att avtjäna sitt straff i Sverige.

Aftonbladet har sökt 37-åringens amerikanska advokater.

37-åringens pappa har avböjt att kommentera.