Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Politiska stjärnorna på Elefantkyrkogården

Publicerad 2012-12-29

De styrde världen under flera årtionden.

Älskade, hatade – och nu svårt sjuka.

– De har spelat väldigt stora roller, men nu känns de väldigt passé, säger Bo Huldt, professor i säkerhetspolitik.

Det har gått tio år sedan Storbritanniens första – och hittills enda – kvinnliga premiärminister, Margaret Thatcher, 87, på läkarens inrådan slutade uttala sig offentligt. Den tidigare så knivskarpa debattören hade då drabbats av både demens och flera slaganfall. Årets julvecka tillbringade hon på sjukhus efter att ha opererat bort en utväxt på urinblåsan.

"Hennes hälsa har varit ett bekymmer, men hon kommer inte att tillbringa nyår på sjukhus", rapporterade Sky News på lördagen.

”Symbol för frihetskampen”

Även Thatchers amerikanska motsvarighet, ex-president George H W Bush, 88, kämpar just nu mot sjukdom. Ända sedan november i år vårdas han på ett sjukhus i Houston för sin bronkit, även om läget just nu rapporteras vara stabilt. "Ni kan ställa tillbaka harporna i garderoben", hälsade han nyligen via en talesperson.

– Båda de här personerna är så klart mycket betydelsefulla för historieskrivningen. Jag vet inte riktigt hur Bushs aktier står sig i dag, men Thatcher kommer ju säkert att minnas med stor respekt, även om alla de här före detta ledarna känns passé i dag, säger Bo Huldt, utrikespolitisk expert och professor på Försvarshögskolan.

Thatcher och Bush är nämligen inte ensamma om sina sjukdomar.

Sydafrikas förre president, Nelson Mandela, opererades i början av december för gallsten och har också vårdats för en allvarlig infektion i lungorna.

– Mandela har ju spelat en enormt stor roll för befolkningen i Afrika och även om han inte mäktar med att leda landet politiskt nu kommer han ändå att förbli ett helgon och en symbol för frihetskampen, säger Huldt.

Halkade i duschen

Tysklands före detta förbundskansler Helmut Kohl är rullstolsbunden och lider, enligt tyska medier, av svåra hjärtproblem.

Även Egyptens svårt före detta diktator, Hosni Mubarak, uppges lida av svår cancer och hjärtproblem. Men vårdas just nu också för svåra skador i huvudet sedan han halkat i duschen. Israels före detta premiärminister Ariel Sharon är fortfarande, efter stroken 2006, knappt vid medvetande. 

– Jag har inte så mycket att säga om varken Hosni Mubarak, Fidel Castro eller Ariel Sharon, mer än att de känns väldigt passé, säger Bo Huldt. Men visst har de spelat avgörande roller i historieskrivningen.