Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Israelisk attack mot iranska vapen i Syrien

Publicerad 2013-05-05

"En krigsförklaring".

Så kommenterar den syriska regeringen Israels tre attacker i natt.

– Situationen är förstås mycket farlig, den är explosiv, säger Amir Oren, ledarskribent på israeliska tidningen Haaretz till TT.

Enorma explosioner skakade Damaskus och eldklot lyste upp natthimlen. Israeliskt stridsflyg slog enligt Syrien till mot militära mål.

Experter betraktar läget som explosivt och ser en risk för spridning av konflikten.

– Risken är betydande och den har inte blivit mindre av den här utvecklingen, säger Jan Hallenberg säkerhetspolitisk analytiker på Försvarshögskolan, till TT.

Målet: raketer till Hizbollah

Israeliska raketer ska tidigt på söndagsmorgonen ha träffat den militära forskningsanläggningen Jamraya i Damaskus utkant. Attacken kom dagen efter att israeliska källor sagt att landets stridsflyg beskjutit en last med robotar i Syrien avsedda för militanta rörelsen Hizbollah i Libanon.

Också på söndagen kom bekräftelsen till olika medier från högt uppsatta men anonyma israeliska källor.

Men den officiella linjen var fortsatt tystnad.

Israel stänger luftrummet över landets norra delar för civila flyg, fram till torsdagen, skriver Jerusalem Post.

Stora risker

Fördömanden kom från Arabförbundet och Syrien. Enligt landets biträdande utrikesminister Faisal Mikdad innebär attacken "en krigsförklaring" och ett bevis på en allians mellan Israel och rebellerna. Regeringen undvek dock allt tal om omedelbar vedergällning.

Hizbollah är baserat i södra Libanon och Israel fruktar att de avancerade och träffsäkra robotarna, av typ Fateh-110, ska avlossas mot Israel.

Israelisk militär bekräftar samtidigt att två batterier ur Järnkupolen, ett luftvärnssystem, flyttats till norra Israel, skriver israeliska tidningen Haaretz.

Iran säger sig vara redo att hjälpa till att "träna" syriska armén.

Hallenberg ser stor risk för spridning, främst efter ytterligare destabilisering i Jordanien och Libanon. Där kan aktörer som är mycket farliga för Israel fylla maktpolitiska tomrum som skapas.

Israel fruktar

Amir Oren, ledarskribent på Haaretz och säkerhetspolitisk bedömare, påpekar att Syriens president Bashar al-Assad slåss för regimens överlevnad.

Israel har mycket att frukta av konflikten, hur den än slutar, och Oren tycker att Israels linje ändå är måttfull, trots attackerna.

– Och inga offentliga uttalanden har gjorts för att låta al-Assad få chansen att rädda ansiktet, säger han till TT.

Enligt analytikern Pieter Wezeman på fredsforskningsinstitutet Sipri finns trovärdiga rapporter om att Hizbollah redan har ett antal Fateh-110.

– En ny leverans av Fateh-110 skulle inte innebära en så stor förändring om man talar om teknologi. Däremot är Israel säkert berett att agera för att Hizbollah inte ska få fler, säger han till TT.

"Israel och Hizbollah vill ha Assad kvar"

Per Jönsson, redaktör och Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet tror inte att Hizbollah kommer att hämnas på Israel genom en regelrätt attack.

– De fokuserar just nu på att hålla Assad kvar vid makten. Både Hizbollah och Israel tjänar på att han sitter kvar. Även om Israel inte vill säga det offentligt, säger han till Aftonbladet.

Enligt Jönsson var Syrien under Assadfamiljens styre den bästa "fiendegrannen" Israel kunde önska sig. De insåg tidigt att de aldrig kunde slå Israel militärt. Samtidigt använde den israeliska ockupationen av Golanhöjderna som ett argument för att kväsa den interna oppositionen.

– De kunde alltid säga "vi måste hålla ihop mot den sionistiska fienden", säger Jönsson.

Bildt orolig

Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt oroas över utvecklingen i regionen.

"Situationen i Syrien ter sig nu allt mer komplicerad, och de israeliska attackerna har tillfört situationen i regionen ytterligare ett komplicerande element" skriver Bildt i sin blogg.

"Risken för att konflikten blir allt mer regionaliserad och allt mer sekteristisk blir allt tydligare och allt allvarligare. Då får diplomatin inte vara handlingsförlamad, eller stå främmande för de möjligheter som fortfarande kan finnas för en politisk lösning", skriver Bildt och hänvisar till att USA:s utrikesminister John Kerry befinner sig i Moskva och Irans utrikesminister Ali Akbar Salehi i Amman.