Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

De rasar mot matvinerna

Uppdaterad 2013-06-17 | Publicerad 2013-06-16

Ungdomens Nykterhetsförbund: ”Kan bli ett jätteproblem”

Ett 14-procentigt vin som går och köpa i helt vanliga matbutiker,

Nu höjs röster om att det kan bli ett jätteproblem bland ungdomar.

– För unga som vill dricka alkohol spelar det inte så stor roll vad det smakar, säger Linda Engström, förbundsordförande i Ungdomens Nykterhetsförbund.

Ordföranden i Ungdomens nykterhetsförbund Linda Engström tror inte att det är sant när hon får höra om vinerna som säljs i butik.

Flaskorna med kinesiskt 14-procentigt risvin är tänkta att användas vid matlagning. Och eftersom de räknas som alkoholhaltiga preparat får de öppet säljas i matbutiker i Sverige, har SVT:s Västnytt avslöjat.

Därmed är den alkoholhaltiga drycken också tillgängliga för unga.

"Så kan de inte göra"

Linda Engström tror knappt att det är sant när hon hör talas om de kinesiska risvinerna.

– Det bryter mot monopolet, så kan de inte göra, säger hon.

För Engström är det tydligt – om försäljningen verkligen är laglig så är det ett jätte­problem. Vinerna kan i så fall kunna säljas utan åldersgräns.

På socialdepartementet konstateras att det är Statens Folkhälsoinstitut som ­ansvarar för tillsynen. Om de anser att det behövs en lagändring uppmanas de kontakta regeringen.

En populär produkt

Lilli Lam, som säljer vinerna i sin matbutik i Stockholm, säger att hon tvekade inför att köpa in vinerna. Men de är samtidigt en väldigt populär ­produkt som annars inte går att få tag på.

– Jag tycker att Systembolaget ska ta in dem. De skulle kunna sälja väldigt mycket av det här. Och i så fall tar jag genast ner det från hyllan, säger Lilli Lam.

Aftonbladet har sökt barn- och äldreminister Maria Larsson, som ansvarar för ­alkoholpolitiken i regeringen, utan framgång.

Därför säljs vinet i matbutiker

Vinerna som är till för matlagning klassas som alkoholhaltiga preparat. Och alkoholhaltiga preparat kan fritt säljas i matbutiker om det, enligt Statens Folkhälsoinstitut, inte finns ”­sär­skild anledning att anta att varan är avsedd att användas i berusnings­syfte”.

I nuläget saknar de föreskrifter för exakt vad som är alkoholhaltiga preparat. Besked väntas snart från EU – till dess ligger ofta ­ansvaret på butiksägaren att avgöra vilken typ av produkt som säljs.

Källa: SVT Västnytt