Husbybor: Det är inte tryggt här

Publicerad 2013-05-20

Husbyborna är arga och oroliga efter nattens våldsamheter.

På måndagskvällen blev det återigen oroligt i stadsdelen.

– Ett 20-tal maskerade ungdomar kastar sten mot brandkår och polis, säger Diana Sundin, vid Stockholmspolisen.

Oroligheterna i Husby fortsatte på måndagskvällen. Ett 20-tal ungdomar kastade vid 21.30 sten mot kravallutrustad polis och brandkår.

Ovanpå ett parkeringsgarage har tre bilar satts i brand. Enligt Aftonbladets reporter på plats hördes flera kraftiga explosioner.

– Det brinner tre bilar på Oslogatan i Husby. Det är kaos, säger Diana Sundin.

Tidigare under kvällen förstördes en polisbil.

– Jag misstänker att situationen börjar urarta som det gjorde i går. Nu har vi dock personal som kan täcka upp om det blir bråk, säger Diana Sundin.

"Tragiskt"

På måndagskvällen sände Aftonbladet live från Husby. Strax innan klockan 20 var situationen lugn på platsen. Men under dagen har stämningen varit upprörd, berättar närpolischefen i Kista, Jörgen Karlsson.

– Det har varit upprörd stämning över det som inträffat. De allra flesta som drabbades i går kväll är folk som bor här, det är deras bilar, skolor och butiker som förtstörts. Vi tycker det är jättetråkigt och tragiskt att det inträffar, säger Jörgen Karlsson i Aftonbladets live-tv.

Han säger att flera personer som varit i kontakt med polisen tagit upp den 68-årige mannen som sköts ihjäl av polisen under ett ingripande som en orsak till upploppen.

– Men det är inte vi som startar upploppen. Och vi tänker inte överge människorna som bor här, vi kommer att vara på plats, säger Jörgen Karlsson.

Husbybor samlades i dag på flera ställen i området och betraktade skadegörelsen efter nattens våldsamma upplopp. Ett flertal utbrända bilar står kvar i området kring Husby centrum, flera fönsterrutor är krossade.

Bland annat har några bilar i ett garagehus förstörts i en anlagd brand. Garaget har spärrats av i väntan på att polisens tekniker kommer till platsen.

På måndagseftermiddagen träffade Aftonbladet bilmekanikern Aso Husein,49, vid avspärrningarna.

– Min bil är också där inne. Folk reagerar på olika sätt, en del tror att detta hänt på grund av polisens dödsskott i förra veckan. Men det som hände var på andra sidan, varför skulle de komma hit och göra det här? Vi förstår inte, säger han.

Blandade känslor

Många är upprörda och känslorna är blandade.

– Jag är arg på polisen och samhället. Man bryr sig inte om oss, säger en 33-årig Husbybo.

Andra stannar till vid poliserna som står utposterade vid tunnelbanan och tackar för bra jobb.

– Bra jobbat, fortsätt så, ropar en äldre kvinna som passerar polispatrullen.

Samtliga som Aftonbladet pratat med vittnar om att det blivit oroligare i området på sista tiden.

– Tidigare var det lite skadegörelse i hissar och krossade rutor, men nu har det blivit värre, säger Aso Husein.

Han fortsätter:

– Vi som bor här vill ha trygghet. Hälften av alla jag känner vill flytta härifrån.

”Batongsmällar och glåpord”

Daniel Ghirmai, som är anställd av kommunen som medborgarvärd i Husby var med under oroligheterna i helgen.

I dag deltog han i en presskonferens som organisationen Megafonen höll i förmiddags.

– När vi kom hit så var det en bil som brann. Då fick vi gå undan. Sedan, när vi hade gått fram och skickat hem ett 30-tal ungdomar, så tyckte polisen att vi hade gjort ett dåligt jobb. Två av mina kollegor fick ta emot batongsmällar, säger Ghirmai till TT.

Han säger att han själv fick höra flera glåpord från poliserna.

– Vi fick höra allt: luffare, pajas, apor, negrer. Och de frågade om vi inte hade hundar i vårt hemland, för vissa av kollegorna blev rädda för deras enorma hundar, säger han till TT.

ANNONS