Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Fixa fint i krukan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-30

Så klarar blommorna hösten

Hösten har sin egen blomprakt – som tål att temperaturen sjunker från vecka till vecka.

Nu är det rätt tid att göra höst i krukor på balkongen eller i trädgården. Aftonbladet ger dig sju tips på hur du lyckas.

Fint flera år De här hostorna med sina stora spiror av blå blommor har stått i samma fat av trä i fyra år och blir bara större och större, berättar trädgårdsmästaren Jessica McCarthy på Slottsträdgården i Ulriksdal. Hon tycker att höstplantorna gärna kan vara perenner som dessa med både blomma och blad. Blanda i några lökar bland perennerna – så har du blomsterprakt från tidig vår till långt in på hösten.

1 Vindskydd. Ställ krukan i skyddat läge, nära en vägg eller ett vindskydd.

2 Regnskydd. Se till att det inte regnar rätt ner i krukan, bäst är att vattna försiktigt, dock inte skvätta. Placera helst krukorna under tak.

3 Putsa! De flesta plantor ska putsas så fort något är visset eller ser tråkigt ut. Däremot aldrig ljung.

4 Satsa stort! Välj gärna stora krukor, då överlever växterna bättre. Bra material är trä, gjutjärn, betong av god kvalitet och korg.

5 Avrinning. Krukorna måste ha avrinning. Annars behövs det mycket lecakulor i utekrukorna.

6 Bra jord kan man inte tipsa för mycket om, men höstens krukjord behöver inte vara fullt så näringsrik som sommarens.

7 Klara vintern. Vill man övervintra sina växter behövs det att man skyddar dem under vintern. Det kan räcka med att sätta frigolit under krukan, precis som att små krukor kan sättas ner i större krukor, för att få bättre skydd inför vintern. Vissa fleråriga växter och buskar kan behöva extra skydd runt krukan, säckväv, rep eller väv av grenar. Det kan bli riktigt vackert.

Läs mer:

Lillemor Dahl

Följ ämnen i artikeln