Nu finns Sverige i Second Life

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-30

Bildt klippte bandet - och invigde den virtuella ambassaden

Världspressen bevakade i dag invigningen av Sveriges första virtuella ambassad.

Utrikesminister Carl Bildt och Svenska Institutets generaldirektör Olle Wästberg klippte det virtuella bandet till House of Sweden.

Allt skedde samtidigt i den verkliga världen och i den påhittade internetvärlden Second Life.

Ambassadhuset i den tredimensionella datavärlden Second Life är mycket likt Sveriges riktiga ambassad i Washington, ritat av arkitekten Gert Wingårdh.

I huset finns en utställning med tavlor från Nationalmuseum, det finns ett Raoul Wallenberg-museum, det finns en sinnrik möjlighet att i bild ta fram info från var och en av alla Sveriges ambassader i världen, det finns faktablad och bilder. Allt virtuellt.

Gratis champagne

Där finns givetvis också ett virtuellt smörgåsbord. För att inte tala om virtuell champagne.

- Den är gratis. Fast man måste erkänna att champagnen i den riktiga världen är godare, skämtade Carl Bildt under presskonferensen.

Det är Svenska Institutet dom bekostar representationen i Second Life. Cirka 400 000 har det kostat enligt Svenska Institutets uppgifter i Sveriges Radio, ungefär lika mycket som en broschyr på flera språk.

Presskonferensen där Bildt och Wästberg svarade på frågor från världspressen skedde i Svenska Institutets lokaler i Stockholm idag på onsdagen.

Modern marknadsföring

Samtidigt som det skedde i den verkliga världen kunde de som inte var inbjudna dit följa konferensen på en storbildskärm i Second Sweden, det virtuella Sverigelandet inne i Second Life.

Det låter som en lek men för Svenska Institutet och Carl Bildt är det i högsta grad allvar. De är båda kända för sitt tidiga engagemang i internet och båda anser att det ska finnas en beredskap för alla olika sätt internet kan användas på i framtiden.

För tillfället är House of Sweden ett sätt bland andra att marknadsföra Sverige, ett mycket modernt sätt. Second Life har medlemmar från hela världen och miljontals människor är medlemmar.

Olle Ivory

För att vara inne och surfa runt i Second Life måste man ha en avatar, det vill säga en bild som representerar en själv. Den designar man och döper när man registrerar sig och blir medlem.

Carl Bildt fick frågan på presskonferensen om han kunde berätta vad han gjort inne i Second Life.

- Nej, jag har faktiskt bara varit inne en gång förut så det här är min andra gång, svarade han.

Men han lovade att han hädanefter skulle gå in litet oftare.

Olle Wästberg är däremot regelbundet på besök i Second Life och han avslöjade sitt avatarnamn i Sveriges Radio idag.

Så om ni stöter på Olle Ivory när ni surfar runt därinne går det bra att snacka litet med generaldirektören.

Simone Söderhjelm