Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Äter man maneter?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-10

De slemmiga djuren blir delikatesser i Kina

Slemmig delikatess? Norska forskare vill att maneter ska serveras på norska restauranger.

Ostron i alla ära.

Nu vill norska forskare göra ett annat slemmigt sjödjur till en delikatess.

Maneterna står på tur och nu utreder man möjligheten att servera dem på restaurang.

Det norska forskningsprojektet Norwegian Jellyfish Industrialization utreder nu möjligheten att fiska och förädla maneter som ringmaneten Periphylla Periphylla som bland annat finns utanför den norska västkusten.

Forskarna vid den norska forskningsstiftelsen Sintef menar att maneterna som är mörkt röda, lila eller bruna i själva verket är delikatesser som vi bör äta. Även glasmaneter och vanliga brännmaneter kan hamna på tallriken, om man ska tro forskarna.

I Norge är maneter en kulinarisk nyhet, men i Kina äter man dem sedan länge.

– Där måste man vara ganska rik för att kunna unna sig en manet, säger Sintefs seniorrådgivaren Terje Bakken till norska Dagbladet.

I sallader

Terje Bakken ser en möjlighet i att, tillsammans med den kinesiske NTNU-professorn Kesheng Wang, förädla monstermaneter från norska fjärdar till asiatisk delikatessmat.

När maneten säljs i butiken ska den kunna ätas utan någon som helst tillagning.

– Den behöver varken stekas eller kokas. Den är till exempel god när den strimlas i sallader, säger Terje Bakken.

Men för att maneten ska förvandlas från en läbbig slemklump med bränntrådar till en kulinarisk läckerhet, måste den först rensas och tvättas ordentligt.

Sedan tillsätter man kaliumaluminiumsulfat för att få bort giftiga ämnen, samt salt för att torka ur och göra maneten fastare.

– Till slut tvättas saltet av och maneten vakuumförpackas.

Susanna Vidlund