Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Nordkorea: ”Vi ska utplåna provokatörerna”

Publicerad 2013-10-22

För att fira partiets 68:e födelsedag tog Kim Jong-un med sig Nordkoreas militär­toppar till sin fars och farfars viloplats - ett palats, med bland annat två enorma statyer av de forna ledarna.

Nordkorea hotar med vedergällning om Sydkorea bombar nord med anti-Pyongyangbroschyrer. 

Regimen hotar att bomba grannlandet.

– Vi kommer att utplåna provokatörerna med skoningslös beskjutning, står det i ett meddelande från Pyongyang.

Förra veckan rapporterade Sydkoreanska tidningen Joong-Ang Ilbo att statliga trupper har utvecklat icke-explosiva ihåliga behållare som kan användas för att förmedla Pynongyang-kritik.

Men ingen sydkoreansk myndighet har bekräftat planerna.

”Mänskligt avskum”

Sydkoreanska aktivister och avhoppare från Nordkorea har sedan tidigare regelbundet spritt broschyrer med kritiska budskap med hjälp av luftballonger nära gränsen.

Gång på gång har Nordkorera hotat av beskjuta ”det mänskliga avskummet” som deltagit. Även om de senaste rapporten på informationskrig inte är bekräftade av myndigheterna har regimen kommenterat planerna.

I ett uttalande från kommittén för en fredlig återförening, som publicerats av den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån, framför Pyongyang sitt ogillande.

– Vi kommer aldrig att tolerera sådana dåraktiga handlingar av marionettliknande krighetsare, men vi kommer att utplåna provokatörerna med skoningslös beskjutning.

”Ska betala högt pris”

Och om planerna förverkligas lovar regimen vedergällning:

– Vi kommer att genomföra ett träffande slag mot (sydkoreanska) armén så att de ska betala ett högt pris för denna dåraktiga provokation eftersom eftersom den är angelägen att iscensätta ett psykologiskt krig mot Nordkorea allierade med mänskligt avskum, står det i skrivelsen.

Stämningen mellan de två koreanska länderna har lugnat ner sig sedan Nordkorea testade kärnvapen i februari.

Men under de senaste veckorna har relationen återigen blivit spänd. Sydkorea och USA:s enande kring en gemensam strategi mot en eventuell nordkoreansk kärnvapenattack har Nordkorea surnat till och framfört stridslystna uttalanden.