Kina stoppar genförsöken på barn
Publicerad 2018-11-29
Kinesiska myndigheter har beordrat de personer som varit involverade i de uppmärksammade genförsöken på spädbarn att sluta. Samtidigt får den kontroversielle forskaren He Jiankul stöd av genetikern George Church.
Forskaren He Jiankul, som ligger bakom genmodifieringen av ett nyfött tvillingpar, meddelade under onsdagen att försöken avbrutits med anledning av den skarpa kritik som väckts sedan information om försöket läckt ut.
He Jiankul hävdar att han med lyckat resultat bytt ut dna på ett par tvillingflickor, vars far är hiv-positiv. Åtta frivilliga par, bestående av hiv-positiva pappor och hiv-negativa mammor, hade anmält sig till försöket.
Stor uppmärksamhet
Experimenten har väckt stor uppmärksamhet och forskaren har fått skarp kritik. I ett öppet brev på tisdagen skrev över 100 forskare att "Pandoras ask har öppnats", och varnade för konsekvenserna av genmodifiering på mänskliga embryon.
Kinesiska myndigheter undersöker nu He Jiankuls påstående. I ett uttalande säger man att experimenten, om det skett så som det beskrivits i media, bryter mot kinesiska lagar och regler, samt etiska normer.
Samtidigt ger den prominente amerikanske genetikern George Church vid Harvard University visst stöd till He Jiankul och hans forskning.
– Jag känner en skyldighet att vara balanserad, säger han till tidskriften Science.
Inget permanent förbud
På frågan om han tycker att experimenten är oetiska säger han:
– Folk har sagt att det finns ett moratorium (tillfälligt stopp) för att förändra ärftlighet och jag har bidragit till rapporter som har krävt detta, men ett moratorium är inget permanent förbud. Det är en kontrollista av vad du måste göra. Och det ser ut som om han (He Jiankul) har checkat av den publicerade listan och lagt till några egna saker. Vid en viss tidpunkt måste vi kunna säga att vi har gjort hundratals djurstudier och ett antal på mänskliga embryon.
– När dammet lägger sig kanske det visar sig att det finns saker som påverkar den medicinska nyttan negativt. Dessa saker kanske aldrig blir noll. Men vi väntar inte på att strålningen ska bli noll innan vi använder datortomografi eller röntgen.
George Church säger till Science att han själv troligen inte skulle ha deltagit i liknande försök.
– Antagligen inte. Men jag hade antagligen inte offentliggjort dna-sekvensen för 1918 års influensa (som orsakade spanska sjukan) eller den för smittkoppor heller. (Båda har gjorts tillgängliga på nätet av olika forskargrupper). De här (genförsöken) är något mindre riskabla än att offentliggöra sekvenserna för potenta smittämnen.