Assad lovar att återta hela Syrien

Publicerad 2016-09-12

Timmar innan eldupphöret är tänkt att träda i kraft i Syrien har presidenten Bashar al-Assad gjort ett uttalande.

Regimen är fast besluten att fortsätta strida och återta områden i hela landet.

– De väpnade styrkorna fortsätter sitt arbete, obevekligt och utan att tveka, oavsett interna eller externa omständigheter, säger han enligt AFP.

Det avtal som slöts mellan Ryssland och USA i helgen om ett slut på striderna i inbördeskriget i Syrien är tänkt att träda i kraft så snart solen gått ner ikväll och högtiden eid al-Adha inletts. Då ska vapnen tystna, och hjälpkonvojer ska skickas till belägrade städer.

När den ryske utrikesministern Sergej Lavrov och den amerikanske utrikesministern John Kerry presenterade det nya avtalet sa man sig ha talat med sina närmaste samarbetspartners, Assadregimen och oppositionsgrupperna.

Lovar strida mot "terrorister"

Men nu uttalar sig presidenten Bashar al-Assad om att regimen är fast besluten att fortsätta striderna för att återta hela Syrien från de som han kallar "terrorister".

– De väpnade styrkorna fortsätter sitt arbete, obevekligt och utan att tveka, oavsett interna eller externa omständigheter, säger han enligt AFP.

Uttalandet gjorde han i den sydvästra Damaskusförorten Daraya, där han tidigare under måndagen setts be i den lokala Saad Bin Moazmoskén för att inleda eidfirandet. Området har tidigare varit rebellkontrollerat men togs av regimen för ungefär en månad sedan.

– Den syriska staten är fast besluten om att återta varje område från terroristerna, sa presidenten enligt statlig media.

Starkt symbolvärde

Att framträdandet sker i just Daraya har starkt symbolvärde. Platsen var del i startskottet för protesterna mot regeringen under 2011 fram till för en månad sedan då oppositionen lämnade staden. Assad uttalade sig också om att de som trott på protesterna och kämpade mot regimen:

– Efter fem år har vissa fortfarande inte vaknat upp ur sina fantasier. En del trodde på löften från utländska makter, men det har inte resulterat i någonting, sa han enligt AFP.

En halv miljon döda

Flera medlemmar ur hans styrande Baathparti fanns vid hans sida under bönen, och muftin i moskén ska ha sagt att Daraya nu är en stad där striderna övergetts.

Men rebeller som nyhetsbyrån talat med uppger att de tvingades till avtalet med regeringen efter att Daraya belägrats och försatts i en humanitär katastrof.

Nästan en halv miljon människor har dödats under det över fem år långa kriget i Syrien.