Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Storpartierna backar i Berlin

Publicerad 2016-09-18

Socialdemokraterna blir största parti i det uppmärksammade regionalvalet i Berlin trots att det backar. Även Angela Merkels CDU förlorade många röster.

Högerpopulistiska AFD får för första gången plats i den tyska huvudstadens representanthus.

Valet i Berlin är en temperaturmätare för de politiska vindarna i Tyskland och inför nästa års parlamentsval. Det tämligen nybildade främlingsfientliga partiet AFD, som skördat framgångar i flera tidigare delstatsval, fick i Berlin omkring 12 procent enligt de första vallokalsundersökningarna.

De stora förlorarna var förbundskansler Merkels konservativa parti CDU, som backade med 5 procentenheter till 18 procent enligt de första beräkningarna, och Socialdemokraterna (SPD) som också tappade omkring 5 procentenheter.

Müller får fortsätta

Socialdemokraterna SPD som har en historiskt stark ställning i Berlin fick 23 procent enligt tv-bolaget ZDF:s första beräkningar. De gröna beräknades få drygt 16 procent, medan vänsterpartiet Linke låg på knappt 16 procent.

Därmed kan den socialdemokratiske borgmästaren Michael Müller komma att fortsätta att styra Berlin, kanske i koalition med de mindre vänster-mittenpartierna.

Sedan 2011 har Berlin styrts av en koalition av SPD och CDU. I söndagens val utmanades borgmästare Müller av kristdemokraten Frank Heller som i dag är delstatens inrikesminister.

Omkring 2,5 miljoner människor hade rösträtt i valet till Berlins representanthus.

Högerpopulistiskt orosmoln

Det största orosmolnet på Müllers himmel var framgångarna för högerpopulistiska AFD, som skördat stora framgångar i flera delstatsval i år. För två veckor sedan blev AFD andra största parti i Mecklenburg-Vorpommern med drygt 20 procent av rösterna.

Enligt de första beräkningarna får AFD omkring 12 procent i Berlin. En rejäl framgång för partiet som inte tidigare suttit i huvudstadens representanthus, men långt ifrån de framgångar som partiet nått i andra delstater.

TT

Följ ämnen i artikeln