Kan McCain komma ikapp?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-07

NASHVILLE. John McCain ligger nu under mot Barack Obama i en majoritet av de avgörande delstaterna. Men det är en månad kvar till valet, och McCain kan fortfarande vinna.

Sedan finanskrisen etablerade sig som de amerikanska väljarnas främsta samtalsämne i början av september har John McCain rasat i opinionsmätningarna. Väljarna föredrar Obama när det handlar om ekonomiska frågor. Enligt ett genomsnitt av opinionsmätningar på Pollster.com leder Obama just nu valet med 8%.

En opinionsmätning i måndags av Wall street journal visar att 54% av väljarna föredrar Obama när det gäller att hantera ekonomin, mot 39% för McCain.

”Måste gå till personangrepp”

Men det är fyra veckor kvar till valdagen, och nu mobiliserar de republikanska krafterna sig för att vända valet tillbaka till McCains fördel.

Den konservativa veckotidskriften Weekly Stanard tillägnar veckans nummer till att reda ut hur John McCain ska kunna komma ikapp underläget mot Obama:

Stephen F Hayes konstaterar att McCain måste fortsätta attackera Obama som person.

– Flera av McCains rådgivare tycker att kampanjen borde fokusera på att ställa frågor om Obama. Vem är han och är han verkligen redo att leda landet i dessa svåra tider?

Amerikanska tidningen Politico har frågat en panel av republikaner vad McCain behöver göra för att vända kampanjens underläge.

”Livstid återstår av kampanjen”

– Det är en uppförsbacke för McCain, men en vinst är fortfarande möjlig. Han behöver ifrågasätta Obama, men han behövert också övertyga det amerikanska folket om att han har en plan för att ta oss ur den här ekonomiska röran. En livstid återstår av den här kampanjen, säger Ken Duberstein, som var Ronald Reagans stabschef.

Även Greg Mueller, som varit republikansk rådgivare, tror att McCain bör fortsätta attackerna på Obama

– McCain kan definitivt vinna. Han behöver byta samtalsämne och ifrågasätta Obama och definiera Obamas agenda som farlig för Amerika. Kampanjen måste fortsätta hamra in budskapet att Obama helt enkelt inte är redo att bli president. Det finns mycket tveksamhet inför Obama därute, jag bryr mig inte om vad opinionsmätningarna säger.

Har lovat hårdare tag

McCain har själv utlovat hårdare tag mot Obama och vill ägna resten av oktober åt att ifrågasätta hans personlighet och ledarskapsförmåga. Nästan hela hans resterande reklambudget ska läggas på att attackera Obama.

I en rad nya annonser och även i kampanjtal ute i landet har både McCain och hans vicepresidentkandidat Sarah Palin kritiserat Obama för att "vara polare med terrorister", en referens till Obamas sporadiska vänskap med William Ayres, en lärare i Chicago som på 1960-talet var inblandad i terrorbombningar i protest mot Vietnam-kriget (Obama var sju år när bombningarna inträffade).

”Döda honom”

Under ett kampanjtal på en strandklubb i Naples, Florida i måndags pratade Palin om Ayres och Obama, vilket möttes av högljudd burop.

En man i publiken vrålade "Döda honom!" när Obamas namn nämndes, rapporterar Washington Post.

Martin Gelin

ANNONS