Riksdagspension ger jobbavdrag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-04

Regeringens avsikt var att bara de som arbetar ska ha rätt till den inkomstskattesänkning som kallas jobbavdraget. Ändå får även politiker som lever på riksdagspension avdrag på skatten, uppger Sveriges Televisions Rapport.

Tuve Skånberg (kd), är en de som fått jobbavdrag efter att han gått i pension. Han menar att han inte kände till att han fått jobbavdrag.

– Jag är ledsen. Jag hör det här för första gången, jag visste inte att det förhöll sig på det här viset, säger han till Rapport.

Enligt Skatteverket ska riksdagspensionen de första fem åren räknas som inkomst av anställning och berättigar därmed till jobbavdraget.

I februari i år gick jobbavdraget till 69 före detta riksdagsledamöter med pension. Många av dessa hade riksdagspensionen som enda inkomstkälla. Lennart Fremling (fp), före detta riksdagsledamot, tycker inte att det är märkligt att man kan få jobbavdrag när man inte jobbar.

-Om du klassar någonting som någonting inom skatteskalorna så kan det uppstå konstigheter, säger Lennart Freming till Rapport.