”Regeringen har skämt ut Sverige”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-23

Hård kritik mot EU-kommissionens klimatpaket

EU-kommissionens krav är för lågt satta.

Det menar flera miljöorganisationer och politiker efter att innehållet i klimatpaketet blev känt i dag.

– Förslaget bygger på ett alltför svagt utsläppsmål. Det skickar helt fel signaler till omvärlden, säger EU-parlamentariker Anders Wijkman (kd) i en kommentar.

Han får medhåll från Greenpeace som hänvisar till toppmötet på Bali i december förra året.

”Att diskutera hur en utsläppsminskning på ynka 20 procent ska fördelas mellan medlemsländerna är ett slöseri med tid och energi. På Bali utgick EU och resten av världen från att de industrialiserade länderna måste minska sina utsläpp med mellan 25 och 40 procent till 2020 för att vi ska kunna hålla den globala temperaturhöjningen under kritiska två grader”, säger Martina Krüger, organisationens talesperson i klimatfrågor.

Tagit av sig ledartröjan

”Att EU nu kommer dragande med 20 procent är mycket svagt.”

Socialdemokraterna kritiserar den borgerliga regeringen för hur de har skött förhandlingarna. Enligt partiets näringspolitiske talesperson Thomas Östros har Sverig tagit av sig ledartröjan i det internationella klimatarbetet.

Socialdemokraterna hade velat gå längre när det gäller kravet på hur stor andel av Sveriges elproduktion som ska komma från förnyelsebara källor, som sol, vind och biobränslen.

– Förtroendet för Sverige är ordentligt skadat.

Socialdemokraterna anser att 50 procent vore ett rimligt mål. Nu hamnar det på 49 procent, säger Östros enligt TT.

– Regeringen har skämt ut Sverige.

För tungt lass

Även från Svenskt näringsliv kommer kritik, men av en helt annan anledning.

”Fördelningen tar inte hänsyn till de betydande mått och steg som Sverige redan har vidtagit. Det bestraffar en framsynt svensk förnyelsekraft som gjort oss till ett av världens mest klimateffektiva industriländer”, skriver vd Urban Bäckström i ett pressmeddelande.

Svenskt Näringsliv menar att Sverige får dra ett för tungt lass i den gemensamma utsläppsminskningen och pekar bland annat på att Sverige redan har 40 procent förnybara energikällor.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln