Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Så fixar du din drömträdgård!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-01

Skissa, skapa, slappa - få en trädgård att njuta i!

Drömmer du om en trädgård - en trädgård att drömma i? Trädgårdsdesignern Helena Åhlund har tipsen som gör den verklig.

– Lägg allt krut på grovjobbet. Sen kan du koppla av i hängmattan och njuta.

Namn: Helena Åhlund Ålder: 34 Bor: Nyköping Gör: Trädgårdsdesigner med grönt kort i trädbeskärning. Viktigast i trädgården: Träd.

Ta ett projekt i taget och var realistisk. De tipsen ger trädgårdsdesigner Helena Åhlund. Hon har många års erfarenhet av ivriga trädgårds-ägare som gärna vill lite för mycket, lite för snabbt.

– Sitt still och tänk till. Det är det första du ska göra, inte åka till handelsträdgården och fylla kassarna med plantor. Fråga dig själv vad du vill ha trädgården till, vilka funktioner den ska ha och inte minst: vad klarar du av att sköta? Fantisera fritt om din trädgård utan att begränsa dig.

Med sin bok "Trädgårdsdesign" tar hon läsaren med på en resa från scratch till succé. Den bygger på att du ritar din egen skiss där drömmar och måsten ryms sida vid sida. Då belönas du med en hållbar trädgård helt i din egen smak. Tricket är att inte fuska med det inledande grovjobbet. Allt ska med, från parkeringsplats och soptunna till vatten, växter och vilsamma platser att koppla av på.

Man kan tänka sig processen som att bygga och inreda ett hus. Se till att väggar, golv och tak är bra gjorda på rätt plats, så kan du möblera bekymmersfritt med växter.

Steg för steg fyller du pappret.

– Det är många val när du skapar din trädgård. Det är som att köpa kläder - en del går rakt in och plockar ett plagg, andra provar, byter, måste fundera innan de bestämmer sig.

Det spelar ingen roll om du är en van tecknare eller inte. När arket är fullt är trädgården klar att förverkligas. Då håller du skissen över din egen-designade drömträdgård i din hand.

Anna-Klara Fresk

Följ ämnen i artikeln