Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Orolig vän larmade polisen samma dag

Publicerad 2012-02-20

Senare mördade 45-åringen sin ex-sambo

MALMÖ. 45-åringen erkänner att han knivmördat sin 39-åriga ex-sambo – inför ögonen på deras barn.

I dag häktas han på sannolika skäl misstänkt för mord.

Mannen går med på att häktas.

Mannen dök upp i rätten vid 13.30 på måndagseftermiddagen, iklädd gröna häkteskläder. Han såg sammanbiten ut och tycktes förvånad över det stora pressuppbådet som samlats utanför rättssalen.

Barnen såg mordet

Tingsrätten finner att mannen ska häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. Under häktesförhandlingarna bekräftade mannen att han flera gånger huggit sin ex-sambo med kniv.

45-åringen är sedan många år mellanchef på ett försäljningsföretag. Nu misstänks han för att i fredags ha mördat sin före detta sambo med kniv på en gata i Malmö.

Kvinnan hade vid händelsen med sig parets två barn – 3 respektive 6 år gamla – som hon hade begärt ensam vårdnad om.

Orolig vän ringde

Mannen greps kort efter med blodiga händer i närheten.

Frågan är nu om mordet kunde ha undvikits.

En bekant till 45-åringen hörde av sig till polisen under fredagen och uttryckte oro för mannens psykiska hälsa.

– Men det gällde då främst oro för att han skulle göra sig själv illa, säger kammaråklagare Ulrika Rogland under en presskonferens efter eftermiddagens förhandlingar.

Släpptes fri trots dom

I slutet av november 2011 dömdes mannen för olaga frihetsberövande av kvinnan.

45-åringen dömdes till ett års fängelse. Domen överklagades. Mannen själv uppgav att han begått brottet under en period av "dåligt psykiskt mående", och tingsrätten beslutade att mannen inte behövde vara häktad i avvaktan på ny rättegång.

Ulrika Rogland uppger att såväl åklagaren som frivården ville att mannen efter rättegången i höstas skulle vara kvar i häkte, men tingsrätten beslöt ändå att försätta honom på fri fot.

Kvinnan fick hemlig adress och försågs med överfallslarm.

Fruktade för sitt liv

45-åringen och kvinnan hade haft ett långvarigt förhållande och bott tillsammans i tio år. I somras meddelade kvinnan att hon ville skiljas, och flyttade ut ur den gemensamma villan. Mannen blev deprimerad och hotade att ta sitt liv. I oktober kom kvinnan till huset för att hämta saker till barnen. Då hon avböjde hans förslag om att lappa ihop förhållandet igen, satte han handfängsel på henne.

Kvinnan fruktade enligt tingsrättsdomen för sitt liv när han låste ytterdörren, tog hennes mobil, tvingade upp henne på övervåningen och fick henne att ligga på golvet utanför ett vapenskåp där han förvarade hagelgevär och älgstudsare.

Då han grät tröstade hon honom och till slut klippte ha upp fängslet.

Arg över arbetslöshet

I förhör berättade kvinnan att 45-åringen aldrig tidigare slagit henne, men att han däremot uppträtt aggressivt: "dominerat, skrikit och svurit" då hon varit arbetslös och "inte dragit in tillräckligt med pengar".

Han har fått henne att känna sig "kuvad och väldigt underlägsen".