Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Kidnappade dödade – under fritagning

Publicerad 2012-03-09

Räddningsinsats gick snett – Två män döda

Avrättad I augusti släpptes en video av Chris McManus, 28, omgiven av sina beväpnade kidnappare. Han bar en Manchester United-tröja, medan männen bakom honom bar Kalashnikovs och en machete.

En brittisk ingenjör och en italiensk tvåbarnsfar dödades i går under ett fritagningsförsök.

De båda hade i tio månader suttit kidnappade i norra Nigeria.

– De mördades av sina kidnappare innan vi hann rädda dem, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron i ett uttalande.

Dödad Engelsmannen Christopher McManus, 28.

Engelsmannen Christopher McManus, 28, och italienaren Franco Lamolinara, 48, arbetade tillsammans med ett bankprojekt i norra Nigeria när de kidnappades för tio månader sedan.

Under tiden i fångenskap har flera videoklipp med de båda männen skickas ut i världspressen, där de säger att deras liv är i fara.

– Under lång tid visste vi inte var de befann sig, men sedan fick vi trovärdig information om var de var. Ett fönster öppnade sig och vi hade anledning att tro att deras liv var under överhängande och växande hot, sa David Cameron på en presskonferens.

Gav klartecken

Han berättade vidare att han därför gav klartecken för en fritagningsaktion, genomförd av brittiska marinkåren tillsammans med nigerianska styrkor, mot ett hus i Sokoto där männen uppgavs hållas fängslade.

Men räddningsinsatsen gick snett.

– Styrkorna försökte bryta sig in i huset men stötte på motstånd. Eldutväxling skedde från båda håll, säger ett vittne till Daily Mail.

Både McManus och Lamolinara avrättades av terroristerna innan militären hann fram.

– Det är med stor sorg jag bekräftar att båda männen mördades, säger David Cameron.

Andra misslyckade aktionen

Det är den andra gången som den brittiske premiärministern beordrar en räddningsaktion som misslyckas.

Den skotska hjälparbetaren Linda Norgrova dödades under liknande omständigheter efter att ha kidnappats av talibaner i Afghanistan.

Nu får insatsen kritik av bland annat italienska myndigheter – som inte hade informerats.

– Jag vill att det ska undersökas varför Italien först informerades när aktionen redan var igång, säger förre italienska premiärministern Massimo D'Alema till Daily Mail.

Nigerias president Goodluck Jonathan säger att de skyldiga har gripits och identifierade dem som medlemmar av en al Qaida-inspirerad militant islamistisk organisationen.