Ministern: Jag ser inget skäl att åka på EM

Publicerad 2012-04-30

Kritiken mot fotbolls-VM:s värdland Ukraina växer efter domen mot Tymosjenko

Ukrainas förra premiärminister Julia Tymosjenko dömdes i höstas för maktmissbruk. Nu hungersstrejkar hon i fängelset.

Höga europeiska politiker hotar att bojkotta fotbolls-EM i protest mot värdnationen Ukrainas behandling av oppositionspolitikern Julia Tymosjenko.

Även Sveriges idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) planerar att stanna hemma.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Kritiken växer mot hur det sittande styret i Ukraina behandlar den förra premiärministern Julia Tymosjenko, som sitter fängslad för maktmissbruk. Flera tunga politiker i Europa påpekar landets bristande respekt för mänskliga rättigheter och hotar nu med att ställa in sina besök till EM-turneringen i fotboll som hålls i Ukraina och Polen i sommar.

Kräver att Tymosjenko släpps

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso säger genom sin taleskvinna att han inte har "för avsikt att besöka Ukraina eller att delta i något evenemang där". I Tyskland överväger Angela Merkel besluta att ingen ur den tyska regeringen ska åka till Ukraina för att se matcherna, om inte Tymosjenko tillåts åka utomlands för att få läkarvård, skriver tidningen Der Spiegel.

Även Sveriges kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) ser nu skäl att stanna hemma från turneringen som inleds om drygt fem veckor. Sveriges grupp spelar alla sina matcher i Ukraina.

"Inget skäl att åka"

– Jag hade satt av ett par dagar för att eventuellt åka ner beroende på hur det går för Sverige. Men i dagsläget ser vi inget skäl att åka, i synnerhet inte om det blir en bojkott på hög politisk nivå, säger hon till Aftonbladet.

Hon är kritisk till hur den tidigare premiärministern dömts och fängslats i en "politiskt färgad rättegång".

– Det är ju ingen fungerande demokrati, säger Adelsohn Liljeroth.

Tymosjenko var en av förgrundsfigurerna i den "orangea revolutionen" i Ukraina 2004. I höstas dömdes hon för maktmissbruk i samband med att ett gasavtal med Ryssland slöts 2009.

En talesman för det ukrainska utrikesdepartementet kallar de europeiska politikernas agerande för "Kalla kriget-metoder".

Bilder visar blåmärken

Tymosjenko själv protesterar mot hur hon behandlas genom att hungerstrejka. Hon uppger också att hon har misshandlats av fängelsepersonal i samband med att hon mot sin vilja fördes till ett sjukhus förra veckan. Då publicerades även bilder på henne som visar att hon har blåmärken på armen och magen.

Bilderna fick utrikesminister Carl Bildt (M) att kalla den ukrainske ambassadören till ett möte i helgen för att få en förklaring.

– De uppgifter som vi fick var mycket oroande, sa han till Tv4 nyheterna.

Bombdåd i hennes födelsestad

Samtidigt som landet utsätts för hård internationell kritik drabbades det i fredags av ett terrordåd. Minst 27 människor skadades när fyra bomber exploderade i staden Dnipropetrovsk, känd som Tymosjenkos födelsestad. Vem eller vilka som ligger bakom dåden är dock okänt.