Expressens medarbetare dömda för vapenbrott

Publicerad 2012-05-18

Journalistförbundet: Åklagaren har dragit ett löjets skimmer över hela saken

I dag dömdes Expressens reporter Diamant Salihu för vapenbrott.

Tidningens chefredaktör Thomas Mattsson och nyhetschefen Andreas Johansson, dömdes för anstiftan till brott.

– Samma vecka som Peter Mangs står åtalad i Malmö tingsrätt för att vara serieskytten som härjade 2010, så fäller alltså samma domstol tre journalister som granskade den illegala vapenhandeln. Det känns lite konstigt när man också vet att det fortfarande finns åtta ouppklarade mord efter skottlossningar i Malmö, säger Expressens chefredaktör Tomas Mattsson till Aftonbladet.

I oktober 2010 lät tidningen Expressen granska polischefers och politikers påståenden om hur lättillgängliga vapen är i Malmö.

Lämnade vapnet till polisen

Tidningen ville undersöka hur lätt det var att få tag i vapen i Malmö. Resultatet blev att reportern Diamant Salihu lyckades köpa en halvautomatisk, insmugglad tjeckisk pistol.

En pistol som efter köpet lämnades in till polisen.

Trots det polisanmäldes händelsen. En åklagare undersökte saken och det slutade med att Expressenmedarbetarna ställdes inför rätta i april i år.

Döms till böter

Nu har tingsrätten i Malmö fattat beslut i saken.

Reporter Diamant Salihu döms till 30 dagsböter à 480 kronor, chefredaktör Thomas Mattson döms till 30 dagsböter à 1000 kronor och nyhetschef Andreas Johansson döms till 30 dagsböter à 450 kronor.

–  Kom ihåg att tingsrätten var första instans och att bland andra förre överåklagaren Sven-Erik Alhem spekulerat i att just det här målet kan gå ända upp i Europadomstolen. Jag tycker att det är viktigt att få klarlagt vad som gäller för undersökande journalistik, säger Thomas Mattsson.

Stoppar inte journalistiken

Thomas Mattsson tror inte att domen kommer kväva den journalistiska andan, utan menar att Expressen och andra svenska medier kommer fortsätta granska allvarliga samhällsproblem, även om det innebär en risk att dömas för brott.

– Om oskyldiga medborgare än en gång utsätts för grovt våld, som när serieskytten attackerade invandrare i Malmö, kommer Expressen och säkert andra medier förstås än en gång att vara beredd att granska den brottslighet som polis och åklagare uppenbarligen inte kan komma till rätta med.

Journalistförbundet kritiskt

Journalistförbundets förbundsordförande Jonas Nordling är starkt kritisk till att åklagarens ens valde att väcka åtal.

– Åklagaren har dragit ett löjets skimmer över hela saken, att man väljer att väcka åtal mot Expressen-medarbetarna när uppsåtet var så tydligt journalistiskt.

Vad betyder det här för journalistiken i Sverige i ett större perspektiv?

– Förhoppningsvis ingenting. Möjligen kanske man ute på redaktionerna i framtiden väljer att anonymisera reportrar när man arbetar journalistiskt på ett sätt som kan ses som en provokation mot lagstiftningen. Då kan inte reportern dömas för brott.

TU kritiska

Även Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna, är kritisk till domen och anser att det är mycket obehagligt att rättsväsendet väljer att driva ett sådant fall.

– Kanske extra starkt när domen faller samma vecka som serieskytten Peter Mangs står inför rätta i Malmö tingsrätt där det tydligt visar resultatet av samhällsproblemet som Expressen visade genom sitt journalistiska arbete, säger Jeanette Gustafsdotter.

Hon anser att domen kan vara ett hot mot yttrandefriheten.

– Lagstiftarens intentioner när man stiftade en vapenlag är att komma åt dem som handlar med vapen. Expressens arbete hade ett starkt allmänintresse. Att väcka åtal är en skrämmande signal som beskär yttrandefriheten.